Search
Close this search box.

Dubai

رژیم لاغری فستینگ و عوارض آن برای بیماران دیابتی

رژیم فستینگ و عوارض آن برای بیماران دیابتی

رژیم لاغری سریع برای کاهش وزن، باید رژیمی اصولی و برخوردار از تمام مواد غذایی باشد. چاقی و اضافه وزن برای انسان بسیار آزاردهنده هستند. علاوه بر گرفتن ظاهر زیبا از انسان، چاقی عامل بروز بسیاری از بیماری‌هاست. یکی از بیماری‌هایی که به وسیله‌ی چاقی ایجاد می‌شود دیابت است. دیابت عوامل زیادی دارد و ممکن است فردی لاغر هم به دیابت دچار شود، اما به‌طورکلی یکی از عوامل ابتلا به آن، وجود اضافه وزن در فرد است. ماجرا جایی مشکل می‌شود که خود دیابت نیز کاهش وزن را سخت می‌کند و به‌نوعی باعث چاقی بیشتر می‌شود. برخی از مبتلایان به دیابت از رژیم فستینگ برای بهبود خود استفاده می‌کنند. در این مقاله قصد داریم در مورد رژیم فستینگ و مزایا و معایب آن برای بیماران دیابتی صحبت کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

رژیم لاغری فستینگ و عوارض آن برای بیماران دیابتی

رژیم لاغری فستینگ چیست؟

فستینگ نوعی روزه‌داری است. البته این روزه با روزه اسلامی متفاوت است. در رژیم لاغری فستینگ شما باید بیش از 12 ساعت چیزی نخورید، البته خوردن مایعات بدون کالری مثل آب و دمنوش آزاد است. در رژیم فستینگ نمی‌توانید دم‌نوش‌های میوه‌ای را مصرف کنید؛ چون قند دارند. خود آب نیز باعث بالاتر رفتن میزان قند خون می‌شود، پس به‌صورت افراطی آب نیز ننوشید. البته رژیم فستینگ انواع متفاوتی دارد. در ادامه برخی از انواع رژیم لاغری فستینگ را مقایسه می‌کنیم. درباره رژیم آب و عوارض آن بیشتر بدانید.

رژیم فستینگ متناوب

در این روش، در تعدادی از روزهای هفته می‌توانید به‌اندازه کالری مورد نیاز خود برای ثابت ماندن وزنتان غذا بخورید. در تعداد دیگری از روزها که معمولاً 2 یا 3 روز است باید به اندازه‌ی 25 درصد کالری روزانه غذا بخورید. مثلاً اگر کالری موردنیاز شما برای ثابت ماندن وزن 2000 کالری است، در روزهای فستینگ مجاز به خوردن 500 کالری هستید. یکی از انواع معروف این رژیم، رژیم 5 به 2 است. این رژیم دارای نتایج بسیار خوبی چه در تحقیقات و چه در تجربیات افراد بوده است. رژیم 5 به 2، دارای پنج روز آزاد و دو روز با کالری بسیار محدود و فست است.

فست در یک محدوده زمانی

رژیم فستینگ در یک محدوده زمانی، نخوردن غذا در بخشی از روز است. برای مثال آخرین وعده روز قبل خود را ساعت 9 شب میل کنید و بعد دیگر چیزی نخورید. روز بعد باید تا قبل از ساعت 13 چیزی نخورید تا 16 ساعت فستینگ شما رعایت شده باشد. ساعات مناسب برای فست بین 12 تا 16 ساعت است. این که بخشی از آن را در خواب بگذرانید یا در طول روز فست باشید به انتخاب شما بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: عمل معده (معایب و مزایای آن)

غذاهای مجاز و غیرمجاز در فستینگ

هنگامی که به رژیم لاغری فستینگ روی می‌آورید، محدودیت‌های زیادی پیش روی شما قرار نمی‌گیرد. برعکس رژیم‌هایی مثل کتوژنیک که خوردن بسیاری از مواد غذایی را ممنوع می‌کند، رژیم فستینگ ممنوعیت خاصی ندارد. تنها نباید از غذاهایی مثل فست‌فودها، سرخ‌کردنی‌ها و چیپس و تنقلات در کالری آزاد خود استفاده کنید. دلیل این موضوع چربی زیاد و مفید نبودن این غذاهاست. در فستینگ باید غذاهای مقوی بخورید. 500 کالری ای که در یک روز می‌توانید دریافت کنید معادل یک بسته چیپس است. با خوردن چیپس نه سیر می‌شوید و نه مواد مغذی را به بدن می‌رسانید؛ بنابراین سعی کنید از غذاهای طبیعی و مقوی استفاده کنید تا توان شما به انتها نرسد و رژیم را رها نکنید.

مزایای رژیم فستینگ

در ادیان مختلف روزه‌داری به اشکال مختلف اجرا می‌شود و جزء آیین‌های مذهبی است. به دلیل فواید بیشمار روزه‌داری برای بدن، امروزه از آن به عنوان یک رژیم غذایی استفاده می‌کنند که توسط پزشک نیز تجویز می‌شود. برخی از مزایای رژیم فستینگ به شرح زیر می‌باشد:

مزایای رژیم فستینگ

1.  کاهش وزن و افزایش کالری‌سوزی طبیعی بدن

از رژیم فستینگ می‌توان برای کنترل و کاهش وزن استفاده کرد. البته اگر افراد در ساعاتی که روزه نیستند و مجاز به خوردن هستند پرخوری کنند، ممکن است این رژیم اثر معکوس داشته باشد و سبب افزایش وزن آنها شود.

2. سم‌زدایی بدن

زمان روزه‌داری، چربی‌های بدن می‌سوزند و سموم بدن که به طور معمول در چربی‌ها ذخیره هستند آزاد می‌شوند. همچنین با کاهش فعالیت‌های متابولیکی کبد که وظیفۀ اصلی آن سم‌زدایی است، احیای این عضو نیز تشدید می‌شود.

3. استراحت دستگاه گوارش

یکی از مزایای رژیم فستینگ این است که اجازۀ استراحت به اندام‌های گوارشی می‌دهد. در این رژیم غذایی، معده استراحت می‌کند و اسید معده توسط صفرا خنثی می‌شود.

4. افزایش طول عمر

تحقیقات اثبات کرده که رژیم فستینگ باعث افزایش طول عمر می‌شود. روزه‌داری بر اتوفاژی تاثیر دارد و به سلول‌ها کمک می‌کند تا بتوانند خود را به طور مرتب احیا کنند. احیای مداوم سلول‌ها به منظور عملکرد بهینه، روند پیری را کاهش می‌دهد.

معایب رژیم لاغری فستینگ چیست؟

رژیم فستینگ علی‌رغم کمک به لاغری در افراد سالم، معایبی نیز دارد. در رژیم لاغری فستینگ ساعات گرسنگی بسیار زیاد است. ساعات گرسنگی شما یا حداقل بخشی از آن باید در ساعات اداری باشد. این مورد باعث می‌شود تمرکز خوبی روی کار یا درس و زندگی خود نداشته باشید. رژیم فستینگ نخوردن غذا در ساعات خاصی را ترویج می‌کند، اما رژیم غذایی باید شامل عادات خوب غذایی باشد. بعد از کاهش وزن باید بتوانید به عادات خوب برگردید و با عادت به غذا نخوردن خداحافظی کنید.

رژیم فستینگ باعث کاهش قند خون می‌شود و بعد از خوردن اولین وعده قند خون ناگهان افزایش می‌یابد. این کاهش قند خون ناگهانی باعث نامناسب شدن این رژیم برای برخی از افراد می‌شود. مادران باردار و شیرده که قند خون در بدن آن‌ها اهمیت زیادی دارد، نباید از رژیم فستینگ پیروی کنند. کودکان و نوجوانان در سن رشد نباید فست بگیرند و هم چنین بیمارانی که باید سر وقت دارو بخورند. البته اگر خوردن داروهایشان با شکم خالی امکان‌پذیر باشد، فست منعی ندارد. دسته‌ی مهم دیگری از افرادی که فست برایشان ممنوع است، مبتلایان به دیابت هستند.

بیشتر بخوانید: درد معده بعد از رژیم

رژیم فستینگ برای چه کسانی مناسب است؟

رژیم فستینگ فقط برای افرادی که نیاز به کاهش وزن دارند قابل استفاده نیست. مزایای بیشمار این رژیم غذایی باعث شده تا برای درمان بیماری‌های مختلف نیز کاربرد داشته باشد.

1. بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی

رژیم فستینگ به کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌کند. کاهش کلسترول برای بهبود سلامت قلب و عروق مفید است. روزه‌داری خطر سکته را نیز کاهش می‌دهد.

2. افراد مضطرب و تحت فشار روحی شدید

رژیم فستینگ میزان کورتیزول را کاهش می‌دهد که این موضوع سبب بهبود عملکرد مغز می‌شود. به همین دلیل سطح استرس در زمان روزه‌داری به شدت کاهش می‌یابد.

فستینگ برای چه کسانی مناسب است

3. افراد مبتلا به آکنه‌های پوستی

دفع سموم و بازسازی سلول‌ها منجر به تشکیل سلول‌های جدید و بهبود پوست خواهد شد. در رژیم فستینگ، انرژی بدن از سوزاندن بافت‌های مرده و چربی تامین می‌شود و به این ترتیب جایگزینی سلول‌های قدیمی پوست تشدید می‌شود. این امر در بهبود آکنه و جای زخم موثر است.

4. افراد معتاد به ریزه‌خواری

افرادی که نمی‌توانند اشتها و هوس‌های غذایی خود را کنترل کنند بهتر است از رژیم فستینگ استفاده کنند. یکی از علل چاقی و افزایش وزن، ریزه‌خواری است. روزه‌داری به افراد کمک می‌کند عادت‌های غذایی خود را کنترل کنند.

5. افراد مبتلا به کبد چرب

رژیم فستینگ باعث کاهش آنزیم‌های کبدی و بهبود کبد چرب می‌شود زیرا علت اصلی ابتلا به کبد چرب، مصرف زیاد رژیم غذایی مملو از اسیدهای چرب اشباع شده و کربوهیدارت‌های تصفیه شده است که با کالری و انرژی زیاد همراه هستند.

6. افرادی که مزاج سرد و تر (بلغم) دارند

افراد بلغمی مزاج به دلیل رطوبت زیاد بدن استعداد چاقی دارند و بسیار هم سخت لاغر می‌شوند. رژیم فستینگ برای این افراد بسیار مفید خواهد بود و باعث دفع رطوبت زائد بدن خواهد شد.

7. افراد معتاد به الکل، سیگار و کافئین

این رژیم غذایی بهترین موقعیت برای افرادی است که اعتیاد به نوشیدنی‌های کافئین‌دار یا نوشیدنی‌های الکلی دارند و موفق به ترک اعتیاد خود نمی‌شوند.

خطرات رژیم فستینگ برای دیابتی‌ها

خطرات رژیم فستینگ برای دیابتی‌ها بیش از فواید آن است. اگر از مبتلایان به بیماری دیابت هستید نباید فست داشته باشید. رژیم غذایی مبتلایان به دیابت باید از وعده‌های غذایی کوچک و زیاد تشکیل شده باشد.  اساس رژیم فستینگ بر نخوردن غذا به مدت طولانی است. زمانی که مدت طولانی غذا نخورید انسولین در بدن کار خود را به‌خوبی انجام نمی‌دهد. افت قند خون در این شرایط رخ می‌دهد و می‌تواند خطرات زیادی برای مبتلایان به دیابت داشته باشد.

امروزه جراحی چاقی و لاغری یکی از راهکارهای لاغری است که حتی برای کنترل قندخون هم از این عمل استفاده می کنند. دکتر عبدالله زندی متخصص و جراح لاغری با بیش از 20 سال تجربه در این زمینه فعالیت دارد که می توانید برای مشاوره و درمان چاقی در تهران به ایشان مراجعه فرمایید.

با این توضیح اگر دیابت دارید، نباید به سراغ رژیم لاغری فستینگ بروید. برای کاهش وزن اصولی از رژیمی که پزشک متخصص برای شما مشخص می‌کند تبعیت کنید. به جز کاهش شدید قند خون، فستینگ باعث حالت تهوع و سردرد نیز می‌شود. بیماران مبتلا به تیروئید نیز باید از رژیم فست دوری کنند. اگر باید به‌صورت اورژانسی وزن کم کنید، بهتر است با مشورت پزشک خود تحت درمان‌های جراحی قرار بگیرید.

خطرات رژیم فستینگ برای دیابتی‌ها

جمع‌بندی عوارض رژیم لاغری فستینگ برای بیماران دیابتی

دیابت و چاقی تو فاکتور خطرناک برای سلامت انسان هستند که روی هم تأثیر مستقیم دارند. هرچه وزن بالاتر رود احتمال ابتلا به دیابت بیشتر است و با دیابت، وزن نیز افزایش می‌یابد. یکی از روش‌های کاهش وزن رژیم فستینگ است که انواع مختلفی هم دارد. رژیم فستینگ نخوردن غذا در تایم بخصوصی از روز است. برخی از انواع رژیم فستینگ در دو یا سه روز در هفته انجام می‌شود. در این روزها باید یک چهارم کالری تثبیت وزن خود را مصرف کنید. بقیه روزها نیز محدودیتی در مصرف کالری تا میزان تثبیت خود ندارید.

رژیم فستینگ علی‌رغم فوایدی که در کاهش وزن دارد، برای بیماران دیابتی ممنوع است. مبتلایان به دیابت باید وعده‌های غذایی کوچک و زیادی در طول روز میل کنند. رژیم لاغری فستینگ باعث می‌شود قند خون به میزان زیادی افت کند و حالت تهوع و سردرد بر انسان چیره شود. این افت قند خون ناگهانی ضرر زیادی برای دیابت دارد. بهتر است برای کاهش وزن همراه با ابتلا به دیابت، به پزشک تغذیه مراجعه کنید و رژیم غذایی متناسب با خود را بگیرید. اگر وزن شما زیاد است و باید به‌صورت فوری آن را کاهش دهید، با مشورت پزشک از درمان‌های جراحی استفاده کنید.

فهرست محتوا
دسترسی سریع

5 پاسخ

  1. چرنده و تناقض گویی، یک تحقیق علمی می گوید فاستینگ مناسب… تحقیق دیگر می گوید نامناسب…

    1. دوست عزیز در این مطلب به عوارض رژیم فستینگ برای بیماران دیابتی پرداخته شده قطعا این رژیم مزایایی دارد که ما در این مطلب به آن نپرداخته ایم
      که البته این مورد را حتما در مطلب اعمال خواهیم کرد

  2. شخصا در مورد سم زدایی این رژیم تجزبه شخصی دارم و کاملا با آن موافق هستم
    البته هر رژیم غذایی معایب و مزایای خود را دارد و باید دید مزایای یک رژیم بر معایب آن غلبه دارند یا خیر. بعد در مورد بکارگیری آن تصمیم گرفت

  3. سلام، من دیابت دارم ولی انسولین نمیزنم، یعنی تا این سن با نخوردن و یا کم خوردن شیرینیجات، تا حدی کنترل کردم که نیاز به انسولین نداشته باشم،و یک ماه قبل رو کامل از رژیم فستینگ استفاده میکردم، اما در جواب ازمایشم به شدت قند خونم بالا رفته، ربطی به این رژیم داره؟

    1. سلام دوست عزیز وقت شما بخیر
      اگر در مصرف مواد غذایی شما تغییر چشمگیری ایجاد نشده، احتمال دارد که به خاطر رژیم فستینگ باشد. اما بهتر است برای بررسی دقیقِ وضعیت جسمانی خود، به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنید تا علت تغییر میزان قند در شما به طور کامل و دقیق مشخص شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منتخب بهترین مقالات دکتر زندی
محبوب ترین مقالات
دیابت

قرص سماگلوتاید چیست؟

قرص سماگلوتاید (Semaglutide) که این روزها در بین متقاضیان کاهش وزن پرطرفدار شده است؛ با نام‌های تجاری متفاوتی در بازار به فروش می‌رسد و یک

مطالعه مقاله
فرم رزرو نوبت