رژیم لاغری سریع برای کاهش وزن، باید رژیمی اصولی و برخوردار از تمام مواد غذایی باشد. چاقی و اضافه وزن برای انسان بسیار آزاردهنده هستند. علاوه بر گرفتن ظاهر زیبا از انسان، چاقی عامل بروز بسیاری از بیماریهاست. یکی از بیماریهایی که به وسیلهی چاقی ایجاد میشود دیابت است. دیابت عوامل زیادی دارد و ممکن است فردی لاغر هم به دیابت دچار شود، اما بهطورکلی یکی از عوامل ابتلا به آن، وجود اضافه وزن در فرد است. ماجرا جایی مشکل میشود که خود دیابت نیز کاهش وزن را سخت میکند و بهنوعی باعث چاقی بیشتر میشود. برخی از مبتلایان به دیابت از رژیم فستینگ برای بهبود خود استفاده میکنند. در این مقاله قصد داریم در مورد رژیم فستینگ و مزایا و معایب آن برای بیماران دیابتی صحبت کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
رژیم لاغری فستینگ چیست؟
فستینگ نوعی روزهداری است. البته این روزه با روزه اسلامی متفاوت است. در رژیم لاغری فستینگ شما باید بیش از 12 ساعت چیزی نخورید، البته خوردن مایعات بدون کالری مثل آب و دمنوش آزاد است. در رژیم فستینگ نمیتوانید دمنوشهای میوهای را مصرف کنید؛ چون قند دارند. خود آب نیز باعث بالاتر رفتن میزان قند خون میشود، پس بهصورت افراطی آب نیز ننوشید. البته رژیم فستینگ انواع متفاوتی دارد. در ادامه برخی از انواع رژیم لاغری فستینگ را مقایسه میکنیم. درباره رژیم آب و عوارض آن بیشتر بدانید.
رژیم فستینگ متناوب
در این روش، در تعدادی از روزهای هفته میتوانید بهاندازه کالری مورد نیاز خود برای ثابت ماندن وزنتان غذا بخورید. در تعداد دیگری از روزها که معمولاً 2 یا 3 روز است باید به اندازهی 25 درصد کالری روزانه غذا بخورید. مثلاً اگر کالری موردنیاز شما برای ثابت ماندن وزن 2000 کالری است، در روزهای فستینگ مجاز به خوردن 500 کالری هستید. یکی از انواع معروف این رژیم، رژیم 5 به 2 است. این رژیم دارای نتایج بسیار خوبی چه در تحقیقات و چه در تجربیات افراد بوده است. رژیم 5 به 2، دارای پنج روز آزاد و دو روز با کالری بسیار محدود و فست است.
فست در یک محدوده زمانی
رژیم فستینگ در یک محدوده زمانی، نخوردن غذا در بخشی از روز است. برای مثال آخرین وعده روز قبل خود را ساعت 9 شب میل کنید و بعد دیگر چیزی نخورید. روز بعد باید تا قبل از ساعت 13 چیزی نخورید تا 16 ساعت فستینگ شما رعایت شده باشد. ساعات مناسب برای فست بین 12 تا 16 ساعت است. این که بخشی از آن را در خواب بگذرانید یا در طول روز فست باشید به انتخاب شما بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: عمل معده (معایب و مزایای آن)
غذاهای مجاز و غیرمجاز در فستینگ
هنگامی که به رژیم لاغری فستینگ روی میآورید، محدودیتهای زیادی پیش روی شما قرار نمیگیرد. برعکس رژیمهایی مثل کتوژنیک که خوردن بسیاری از مواد غذایی را ممنوع میکند، رژیم فستینگ ممنوعیت خاصی ندارد. تنها نباید از غذاهایی مثل فستفودها، سرخکردنیها و چیپس و تنقلات در کالری آزاد خود استفاده کنید. دلیل این موضوع چربی زیاد و مفید نبودن این غذاهاست. در فستینگ باید غذاهای مقوی بخورید. 500 کالری ای که در یک روز میتوانید دریافت کنید معادل یک بسته چیپس است. با خوردن چیپس نه سیر میشوید و نه مواد مغذی را به بدن میرسانید؛ بنابراین سعی کنید از غذاهای طبیعی و مقوی استفاده کنید تا توان شما به انتها نرسد و رژیم را رها نکنید.
معایب رژیم لاغری فستینگ چیست؟
رژیم فستینگ علیرغم کمک به لاغری در افراد سالم، معایبی نیز دارد. در رژیم لاغری فستینگ ساعات گرسنگی بسیار زیاد است. ساعات گرسنگی شما یا حداقل بخشی از آن باید در ساعات اداری باشد. این مورد باعث میشود تمرکز خوبی روی کار یا درس و زندگی خود نداشته باشید. رژیم فستینگ نخوردن غذا در ساعات خاصی را ترویج میکند، اما رژیم غذایی باید شامل عادات خوب غذایی باشد. بعد از کاهش وزن باید بتوانید به عادات خوب برگردید و با عادت به غذا نخوردن خداحافظی کنید.
رژیم فستینگ باعث کاهش قند خون میشود و بعد از خوردن اولین وعده قند خون ناگهان افزایش مییابد. این کاهش قند خون ناگهانی باعث نامناسب شدن این رژیم برای برخی از افراد میشود. مادران باردار و شیرده که قند خون در بدن آنها اهمیت زیادی دارد، نباید از رژیم فستینگ پیروی کنند. کودکان و نوجوانان در سن رشد نباید فست بگیرند و هم چنین بیمارانی که باید سر وقت دارو بخورند. البته اگر خوردن داروهایشان با شکم خالی امکانپذیر باشد، فست منعی ندارد. دستهی مهم دیگری از افرادی که فست برایشان ممنوع است، مبتلایان به دیابت هستند.
بیشتر بخوانید: درد معده بعد از رژیم
خطرات رژیم فستینگ برای دیابتیها
خطرات رژیم فستینگ برای دیابتیها بیش از فواید آن است. اگر از مبتلایان به بیماری دیابت هستید نباید فست داشته باشید. رژیم غذایی مبتلایان به دیابت باید از وعدههای غذایی کوچک و زیاد تشکیل شده باشد. اساس رژیم فستینگ بر نخوردن غذا به مدت طولانی است. زمانی که مدت طولانی غذا نخورید انسولین در بدن کار خود را بهخوبی انجام نمیدهد. افت قند خون در این شرایط رخ میدهد و میتواند خطرات زیادی برای مبتلایان به دیابت داشته باشد.
امروزه جراحی چاقی و لاغری یکی از راهکارهای لاغری است که حتی برای کنترل قندخون هم از این عمل استفاده می کنند. دکتر عبدالله زندی متخصص و جراح لاغری با بیش از 20 سال تجربه در این زمینه فعالیت دارد که می توانید برای مشاوره و درمان چاقی در تهران به ایشان مراجعه فرمایید.
با این توضیح اگر دیابت دارید، نباید به سراغ رژیم لاغری فستینگ بروید. برای کاهش وزن اصولی از رژیمی که پزشک متخصص برای شما مشخص میکند تبعیت کنید. به جز کاهش شدید قند خون، فستینگ باعث حالت تهوع و سردرد نیز میشود. بیماران مبتلا به تیروئید نیز باید از رژیم فست دوری کنند. اگر باید بهصورت اورژانسی وزن کم کنید، بهتر است با مشورت پزشک خود تحت درمانهای جراحی قرار بگیرید.
جمعبندی عوارض رژیم لاغری فستینگ برای بیماران دیابتی
دیابت و چاقی تو فاکتور خطرناک برای سلامت انسان هستند که روی هم تأثیر مستقیم دارند. هرچه وزن بالاتر رود احتمال ابتلا به دیابت بیشتر است و با دیابت، وزن نیز افزایش مییابد. یکی از روشهای کاهش وزن رژیم فستینگ است که انواع مختلفی هم دارد. رژیم فستینگ نخوردن غذا در تایم بخصوصی از روز است. برخی از انواع رژیم فستینگ در دو یا سه روز در هفته انجام میشود. در این روزها باید یک چهارم کالری تثبیت وزن خود را مصرف کنید. بقیه روزها نیز محدودیتی در مصرف کالری تا میزان تثبیت خود ندارید.
رژیم فستینگ علیرغم فوایدی که در کاهش وزن دارد، برای بیماران دیابتی ممنوع است. مبتلایان به دیابت باید وعدههای غذایی کوچک و زیادی در طول روز میل کنند. رژیم لاغری فستینگ باعث میشود قند خون به میزان زیادی افت کند و حالت تهوع و سردرد بر انسان چیره شود. این افت قند خون ناگهانی ضرر زیادی برای دیابت دارد. بهتر است برای کاهش وزن همراه با ابتلا به دیابت، به پزشک تغذیه مراجعه کنید و رژیم غذایی متناسب با خود را بگیرید. اگر وزن شما زیاد است و باید بهصورت فوری آن را کاهش دهید، با مشورت پزشک از درمانهای جراحی استفاده کنید.