آیا ارتباطی بین فضای مجازی و چاقی مفرط یا اضافه وزن افراد وجود دارد؟ بله، ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط در پژوهشها به اثبات رسیده است. پژوهشها ثابت کردهاند رابطهای بین صرف وقت در اینترنت و چاقی نسبی و مفرط وجود دارد. این مسئله آنجا بیشتر دارای اهمیت میشود که میبینیم کودکان هم قربانیان این سبک جدید زندگی هستند. بر اساس پژوهشها، گذراندن وقت در فضای مجازی برای برخی افراد آسیبهایی مانند اضافهوزن به همراه داشته است. برای برطرف ساختن این آسیب، ابتدا باید آن را بشناسیم و دلایل آن را بدانیم.
با ما در نگاهی به ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط همراه باشید.
بیماریهای چاقی را بیشتر بشناسید
دلیل اصلی چاقی کودکان و بزرگسالان
در بررسی ارتباط بین فضای مجازی با چاقی مفرط، باید به نکتهای توجه داشته باشید. بهصورت دقیق نمیتوانیم بگوییم فضای مجازی و اینترنت دلیل اصلی چاقی کودکان و بزرگسالان است. البته در این مسئله که سبک زندگی جدید باعث چاقی روزافزون در بین افراد مختلف شده است، شکی نیست. اما همیشه هم نباید گناه را به گردن فضای مجازی بیندازیم.
در این میان، گوشی تلفن همراه یا تبلت و کامپیوتر متهمان اصلی به حساب میآیند. بهویژه در بین کودکان و نوجوانان که بازیهای مختلف دلیل وابستگی آنها به موبایل و تبلت شده است. به بیان دیگر، دلیل اصلی چاقی کودکان و بزرگسالان، نشستن برای ساعتهای طولانی در یک جا و نداشتن فعالیت و تحرک کافی است.
ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط
همانطور که اشاره شد، در بررسی ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط کودکان و بزرگسالان، تنها نباید به اینترنت توجه داشته باشیم. گوشی موبایل، تبلت، کامپیوتر، شبکههای اجتماعی و تنبلی افراد دست به دست هم داده و این مشکل را به وجود آوردهاند. در ادامه، از زوایای مختلف به این موضوع نگاه کردهایم.
آیا میدانید یکی از روشهای کاهش وزن و رهایی از چاقی مفرط انجام جراحی چاقی است؟ که باید توسط جراح لاغری متخصص و ماهر انجام شود.
ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط بزرگسالان
اینترنت و فضای مجازی یکی از دلایل یکجانشینی افراد است. تغذیه نادرست، نشستنهای طولانیمدت و نداشتن تحرک کافی دلیل اصلی چاقی در همه افراد است. موارد معدود چاقی در اثر مشکلات مختلف ژنتیکی را که کنار بگذاریم، دلیل اصلی مشکل چاقی، بیحرکتی و رژیم غذایی نادرست است. فضای مجازی نیز در کنار رژیمهای خوراکی پرچرب و پرکالری، عاملی برای چاقی مفرط بزرگسالان شده است.
ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط کودکان
استفاده از اینترنت و فضای مجازی به یکی از مهمترین دلایل چاقی مفرط کودکان هم تبدیل شده است. پژوهشهای مختلف نشان داده، کودکانِ دارای اضافهوزن زمان بیشتری را در فضای اینترنت سپری میکنند. همین پژوهشها خاطرنشان کرده، کودکانی که از چاقی مفرط رنج میبرند، بیش از 4 ساعت در شبانهروز را در فضای مجازی میگذرانند.
جالب است بدانید در دوران درگیری مردم دنیا با بیماری کووید هم بسیاری از کودکان دچار چاقی نسبی و مفرط شدند. در این دوران، کودکان از رفتن به مدرسه باز داشته شدند و برگزاری کلاس و درس خواندن آنها به گوشیهای موبایل و تبلت وابسته شد. همین نکته هم اضافهوزن و چاقی مفرط برخی کودکان را به دنبال داشت.
در مورد چاقی در کودکان بیشتر بدانید
ارتباط ابزار تکنولوژی مدرن با چاقی کودکان و بزرگسالان
با نگاهی دقیقتر به دوروبر خود، خانوادههای زیادی را میبینید که کودکان آنها مجاز به بهره بردن از انواع وسایل الکترونیکی مانند گوشی تلفن همراه، تبلت و کامپیوتر هستند. از آنجا که کودکان زیر پنج سال نیاز به رسیدگی و توجه زیاد دارند، برخی خانوادهها با دادن گوشی موبایل، موجبات سرگرمی آنها را فراهم میکنند.
مسئلهای که خطری جدی برای سلامت کودکان به دنبال دارد و عامل وابستگی آنها به این گوشیها میشود. این وابستگی بهاندازهای است که خانوادهها پس از مدتی دیگر نمیتوانند کودک خود را بدون گوشی موبایل ساکت و سرگرم نگه دارند.
همین نکته درباره کودکان بالای پنج سال هم صادق است.کودکان و نوجوانانی که همه اوقات بیکاری خود را صرف بازیهای موبایلی میکنند. بهصورتی که جدا کردن آنها از این ابزار مدرن، حتی گریه، قهر و ناراحتی آنها را به همراه دارد.
به این ترتیب میبینیم که دست گرفتن گوشی و تبلت، و انجام بازیهای موبایلی و کامپیوتری نیز باعث تحرک نداشتن کودکان و چاقی مفرط آنها شده است
ارتباط بین تکنولوژیهای نوین و پرخوری
از دیدگاه دیگری نیز باید به مسئله ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط نگاه کنیم. یکی دیگر از مسائلی که در این زمینه مطرح میشود، خوردن هیجانی در هنگام کار کردن با موبایل، تبلت، کامپیوتر و فعالیت در فضای مجازی است. هیجانهای ناشی از بازیهای موبایلی و کامپیوتری، دیدن فیلم و دیگر سرگرمیهای فضای مجازی نوعی علاقه به خوردن را در افراد پدید میآورد.
همین نکته باعث خوردن تنقلات ناسالم و چاقکننده در زمان بازی و حضور در شبکههای مجازی میشود. خوردن تنقلات ناسالم در زمان کار با موبایل و لپتاپ از دیگر عوامل چاقی افراد به شمار میرود.
سخن پایانی
در وجود ارتباط فضای مجازی با چاقی مفرط بحثی نیست. اما آنچه باعث دچار شدن به چاقی مفرط میشود، نه فضای مجازی و نه گوشی موبایل، تبلت و کامپیوتر است. همه این ابزار در دست افراد زیادی در دنیا است و دچار چاقی مفرط نشدهاند. در واقع، استفاده نادرست از این ابزار و فناوریها چاقی مفرط کودکان و بزرگسالان را به دنبال داشته است.
اگر موبایل، تبلت، کامپیوتر و فضای مجازی باعث چاقی افراد شدهاند، اشکال را باید در جای دیگری جستوجو کنیم. بزرگترین مشکل همه کسانی که در اثر استفاده زیاد از فناوریهای جدید دچار اضافهوزن شدهاند، سبک زندگی ناسالم آنها است. بهترین راه برای پیشگیری از تاثیر فضای مجازی و میزان ابتلا به چاقی در همه افراد، سبک زندگی سالم است.