علائم زخم معده و روش درمان

زخم معده

معده ارگانی عضلانی و به شکل حرف J انگلیسی است که وظیفه هضم انواع غذا را عهده دار است. این ارگان، بخش مهمی از سیستم گوارش بدن را شامل می­‌شود، به طوری که با ورود غذا به معده و انقباض دیواره‌­های آن، اولین مرحله از هضم و پردازش غذا آغاز می­شود.

در مورد بیماری‌های معده بیشتر بدانید

سطح داخلی معده از سلول‌­هایی پوشیده شده است که وظیفه تولید اسید و آنزیم‌­های گوارشی را برعهده دارند که این آنزیم‌­ها باعث تجزیه‌­ی بهتر مواد غذایی در معده خواهند شد.

معده نیز مانند سایر ارگان­‌های بدن، ممکن است دچار اختلالاتی شود و سلامت فرد را به خطر بیاندازد. یکی از مهم­ترین این اختلالات، ایجاد زخم‌­های معده در نواحی مختلف این ارگان حیاتی است.

این بیماری باعث ایجاد زخم‌­های باز و خون­ریزی دهنده بر روی لایه داخلی معده می‌­شود که اغلب با بروز درد شدید معده همراه بوده و همین امر موجب مراجعه فرد به پزشک و تشخیص بیماری او می­‌شود.

از علل اصلی ایجاد زخم معده، می­‌توان به هلیکوباکتر پیلوری و استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهابی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره کرد.

برخلاف باور غلطی که وجود دارد، استرس و مصرف غذاهای پر ادویه و تند باعث ایجاد زخم معده نمی‌­شوند و مصرف این مواد صرفا موجب تشدید علائم این بیماری خواهد شد.

علائم زخم معده

از علائم زخم معده می­‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. درد شدید معده

۲. احساس سیری زودرس و نفخ شدید

۳. عدم تحمل غذاهای پرچرب

۴. سوزش سر دل

۵. حالت تهوع

علائم زخم معده

علائم نادر زخم معده

همانطور که پیش­تر گفته شد، اصلی‌­ترین علامت زخم معده درد شدید معده است که با ترشح اسید بیشتر این درد تشدید خواهد شد.

معمولا بیماران با مصرف داروهای ضد اسید، معده درد خود را تسکین می­دهند اما این درمان موقت است و علائم دوباره بروز پیدا خواهند کرد.

در مواردی نادر، زخم معده منجر به بروز علائم بسیار شدیدی می­‌شود. این علائم شامل:

۱. استفراغ شدید و در مواردی استفراغ خون­‌آلود که معمولا به رنگ قرمز و یا سیاه دیده می­‌شود.

۲. وجود خون سیاه در مدفوع و یا مدفوع سیاه رنگ و تیره

۳. بروز مشکل در تنفس

۴. احساس ضعف و بیهوشی

5. کاهش وزن بی‌دلیل

6.کاهش اشتها

روش درمان زخم معده

پس از گذراندن مراحل تشخیص و قطعی شدن تشخیص زخم معده برای بیمار، نوبت به انتخاب روش­ درمانی می‌­رسد. از آنجایی که درمان زخم معده ارتباط مستقیمی با علت بروز بیماری دارد، بنابراین در درجه اول علت­‌یابی بروز این بیماری ضرورت دارد. پس از یافتن علت ایجاد زخم معده، پزشک بهترین درمان را با توجه به شرایط بیمار برمی­‌گزیند.

درمان زخم معده

به طور کلی درمان زخم معده شامل موارد زیر است:

  • مصرف آنتی بیوتیک برای از بین بردن هلیکوباکتر پیلوری:

اگر با انجام آزمایشات وجود هلیکوباکتر در معده شخص تشخیص داده شود، آنتی بیوتیک‌­های قوی جهت از بین بردن این باکتری برای بیمار تجویز می­‌شود. این داروها باید در کنار داروهای تکمیلی به مدت دو هفته مصرف شوند تا تاثیر خود را اعمال کنند.

  • داروهایی که ترشح اسید معده را مهار می­‌کنند:

داروهای مهار کننده پمپ ‌پروتون، عملکرد سلول­‌های دیواره معده را که وظیفه تولید اسید را برعهده دارند، مهار می­‌کنند تا با کاهش ترشحات اسید، زخم‌­های معده سریع­تر بهبود پیدا کنند. البته باید به این نکته توجه کرد که مصرف طولانی مدت این داروها می‌­تواند ریسک شکستگی‌­های لگن، مچ دست و ستون فقرات را افزایش دهد.

  • داروهای کاهش دهنده تولید اسید:

این داروها که به نام مهار کننده‌­های هیستامین نیز شناخته می­‌شوند، ترشح اسید معده را کاهش داده و باعث تسریع بهبود زخم‌­های معده خواهند شد.

  • داروهایی که از لایه داخلی معده محافظت می­‌کنند:

در مواقعی پزشک متخصص داروهایی خاصی را برای بیماران تجویز می­‌کند که از دیواره داخلی معده و روده­ها در برابر اسید معده محافظت کند.

شاید خواندن مطلب معده درد عصبی نیز برایتان مفید باشد

درمان خانگی با گیاهان دارویی و دمنوش

به دلیل اسیدی بودن محیط معده و وجود اسید، زخم­ های ایجاد شده در ‌معده بسیار دردناک بوده و ممکن است پروسه درمان آن طولانی شود. به طور کلی مصرف دمنوش‌­ها و یا غذاهایی که حاوی فلاونوئیدها، پروبیوتیک­ها و پلی فنول­ها هستند، می­‌توانند عامل باکتریایی را که باعث بروز زخم‌­های معده و گوارش می­‌شوند، مهار کنند.

تحقیقات صورت گرفته پیرامون درمان زخم­‌های گوارشی هم حاکی از آن است که می­توان از درمان­های طبیعی برای رفع و از بین بردن ‌دردهای ناشی از زخم ‌معده استفاده کرد؛ در ادامه به برخی از مواد طبیعی مفید در درمان زخم معده اشاره خواهیم کرد.

مواد غذایی موثر در درمان زخم معده

  • فلاونوئیدها

فلاونوئیدها ماده­ غذایی هستند که در بسیاری از غذاها و سبزیجات یافت می­‌شوند؛ خوراکی‌­ها و مواد غذایی که منبع غنی از فلاونوئیدها هستند شامل:

۱. سویا

۲. حبوبات

۳. انگور قرمز

۴. سیب

۵. کلم بروکلی

۶. چای بخصوص چای سبز

درمان خانگی زخم معده

این مواد غذایی به بدن کمک می‌­کنند تا هلیکوباکتر پیلوری که عامل اصلی ایجاد زخم معده است را از بین برده و زخم ‌معده را درمان کند.

  • شیرین بیان :

بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده، مصرف شیرین بیان به صورت کنترل شده در درمان زخم­‌های معده موثر خواهد بود. این ماده غذایی رشد هلیکوباکتر پیلوری را محدود کرده و باعث تسریع بهبودی زخم معده می‌شود‌ . البته باید به این نکته توجه نمود که مصرف بیش از اندازه شیرین بیان زیان بار است و می­‌تواند باعث ایجاد مشکلات قلبی و یا فشار خون بالا شود.‌

  • پروبیوتیک‌­ها:

پروبیوتیک­‌ها باکتری‌­های زنده و مخمرهایی هستند که میکروارگانیسم‌­های سالم و مهمی را برای دستگاه گوارش شما فراهم می­‌کنند. این باکتری‌­ها در مواد غذایی مختلفی وجود دارند:

۱. دوغ

۲. ماست

۳. کیمچی

۴. کفیر

انواع دمنوش برای تسکین و بهبود زخم معده

درمان­‌های سنتی و گیاهی نیز برای زخم ‌معده وجود دارند که در آنها از دمنوش­‌های مختلفی برای تسکین درد و یا بهبودی کامل زخم‌­ها استفاده می‌­شود؛ در ادامه به بررسی چند نمونه از بهترین دمنوش‌­های کمک کننده در درمان زخم­ معده می­پردازیم:

۱. دمنوش بابونه: بهترین دمنوش تسکین زخم معده

این دمنوش یکی از بهترین و کاربردی‌­ترین دمنوش‌­های درمانی زخم معده است که باعث کاهش چشمگیر علائم این بیماری می­‌شود. دمنوش بابونه با خاصیت ضد التهابی که دارد، موجب تسریع روند بهبودی و کاهش درد­های معده نیز خواهد شد.

۲. دمنوش و عرق نعنا: بهترین دمنوش برای زخم معده

دمنوش نعنا یکی از گزینه­‌های بسیار مناسب برای کسانی است که از زخم­های گوارشی رنج می­برند. عرق نعنا و یا دمنوش نعنا باعث ریلکس شدن و شل شدن عضلات دیواره معده می­شود و همین مسئله کاهش درد و راحتی هرچه بیشتر بیمار را در پی دارد.

آیا می‌دانید یکی از روش‌های کاهش وزن انجام جراحی‌های  اسلیو معده و بای پس معده است؟ این کار حتما باید توسط جراح لاغری با سابقه انجام شود.

۳. دمنوش زنجبیل:

از گذشته تا کنون، زنجبیل یکی از داروهای گیاهی بوده است که برای درمان و رفع مشکلات گوارشی از آن استفاده می­‌شود‌. زنجبیل به واسطه خاصیت ضد التهابی که دارد، برای کاهش درد و التهاب زخم‌­های گوارشی بسیار مناسب و کاربردی است.

۴. چای سبز:

قرن­هاست که از چای سبز در طب سنتی استفاده شده و فواید آن بر کسی پوشیده نیست. چای سبز، یکی از بهترین دمنوش‌­هایی است که برای کاهش وزن از آن استفاده می‌­شود؛ همچنین این چای باعث افزایش متابولیسم می‌­شود.

اما جالب است بدانید که طبق مطالعات صورت گرفته، چای سبز حاوی موادی است که از دیواره داخلی معده در برابر آسیب دیدگی محافطت می­‌کنند و همچنین حاوی خاصیت ضد باکتریایی است که می­‌تواند با عوامل هلیکوباکتر مبارزه کرده و آن­ها را از بین ببرد.

کلام آخر

در این مقاله به اهمیت تشخیص و درمان به موقع زخم معده پرداختیم و دانستیم که علاوه بر داشتن رژیم دارویی خاص برای درمان زخم معده، نیاز به رژیم غذایی مناسب و موثر در بهبود این بیماری نیز هست. در نهایت امیدواریم از مطالب این مقاله اطلاعات لازم در خصوص زخم معده و درمان آن را کسب کرده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منتخب بهترین مقالات دکتر زندی
محبوب ترین مقالات
خواص جادویی گزنه برای لاغری
روش های لاغری

خواص جادویی گزنه برای لاغری

خواص جادویی گزنه برای لاغری، این گیاه خارپشتی که شاید بیشتر به عنوان یک گیاه آزاردهنده شناخته شود، در واقع دارای خواص شگفت‌انگیزی است که

مطالعه مقاله
فرم رزرو نوبت