امروزه یکی از بزرگترین دغدغههای انسانها رسیدن به وزن ایدهآل و فرم بدنی دلخواه و اندامی زیبا است. از این رو دستگاههایی به وجود آمدهاند تا با استفاده از روش های تهاجمی و اشعه لیزرها و فرکانسها، بافت چربیها را بشکنند و نتیجهی دلخواه را هر چه سریعتر به نمایش بگذارند. در این مقاله از وبسایت پزشکی دکتر عبدالله زندی، متخصص و بهترین جراح چاقی در تهران در زمینه جراحی کم تهاجمی لاغری، با هدف آگاهی بخشی به افرادی که به دنبال سریعترین و کم عوارضترین راه برای لاغری هستند، به بررسی انواع دستگاههای لاغری موضعی و عوارض آنها میپردازیم.
برای مطالعه: آیا نخوردن نان و برنج باعث لاغری میشود؟
نکته: استفاده از دستگاههای اشعه زا برای لاغری نیز از روشهای تهاجمی و نیمه تهاجمی محسوب میشوند چرا که نتیجهی استفاده از آنها شکسته شدن ساختار و رشد سلولهاست.
انواع دستگاه های چربی سوز و لاغری
به صورت کلی دستگاههای چربی سوز موضعی عبارتند از:
- کرایولیپولیز (Cryolipolysis) :
این روش معمولا به نام انجماد چربی شناخته میشود که یک روش غیر جراحی برای کاهش تجمع چربیهاست. در این روش از دمای بسیار پایین یا به عبارتی سرما دادن به سلولها برای کاهش رسوب چربی در نواحی به خصوصی از بدن استفاده میکنند. البته نکتهای که وجود دارد این است که این روش برای از بین بردن چربیهای گستردهی انباشته در افراد چاق توصیه نشده است. روش فریز کردن چربیها تحت عنوان CoolSculpting ثبت اختراع شده است.
- رادیو فرکانسی (RF) :
رادیو فرکانسی امواجی هستند که در دنیای پزشکی به منظورهای مختلف استفاده میشود. در این روش، امواج در برخورد با سلولهای چربی، دمای آنها را به میزان 38 الی 44 درجه بالا میبرند تا ساختار آنها شکسته شوند و راحت از بدن دفع شوند. این دستگاه معمولا برای از بین بردن سلولیتهای نواحی شکم، پهلو، سینه، بازو، ران و غبغب توصیه به استفاده میشود. با اینکه این روش یک روش غیر تهاجمی شناخته شده، عوارضی به همراه دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
- مزوتراپی :
این روش درمانی برای لاغری، شامل تزریق ویتامین، آنزیم، هورمون و عصاره گیاهان دارویی خاص برای جوان سازی و ساخت سلولهای جدید و جوان به جای سلولهای پیر و قدیمی، میشود. مزوتراپی همچنین با هدفهایی مثل کاهش سلولیتها، از بین چین و چروکهای دور چشم و پیشانی و خطوط پیری، جوان سازی و سفت کردن پوستهای شل شده، روشن کننده تیرگی پوست و درمان آلوپسی یا طاسی موی سر انجام میشود.
- میداس:
دستگاه لاغری میدانس نیز همچنین از زیر دستهی دستگاههای رادیو فرکانسی یا همان آر اِف است. امواج آن نیز از حرکات الکترومغناطیسی در مدارهای بسته به وجود میآید و کاربرد آن گرمادهی به سلولیتها و ساختار شکنی آنهاست که نتیجهی آن در هر ناحیه که بیشتر استفاده شده باشد، بیشتر مشخص میشود. البته به گفته برخی منابع این دستگاه خاصیت جوان سازی پوست نیز دارد اما مخاطبان این روش زیاد نیستند.
مطالعه بیشتر: بهترین قرص لاغری را بشناسید!
- اندرمولوژی (LPG):
این عمل که لیپو ماساژ هم نامیده میشود، نوعی ماساژ با دستگاه LPG است که با ایجاد فشار، مکش، غلتاندن و ضربههای منظم به نواحی مورد نظر در عمق بافتهای پوست و سلولهای چربی باعث کاهش التهاب، تورم و تسکین دردهای عضلانی نیز میشود. طبق توصیههای برخی پزشکان، مراجعه کننده باید قبل از انجام جلسه درمانی مقدار زیادی آب بنوشد. این دستگاه در دهه هشتاد میلادی توسط یک مهندس فرانسوی، به منظور نرم کردن بافتهای سوختهی پوست اختراع شد.
- پرسوتراپی:
این روش که به فشار درمانی نیز معروف است، با ایجاد فشار در نواحی مخصوص که به ماساژ درمانی هم شباهت دارد سعی در فعال سازی و تحریک سیستم لنفاوی و در نتیجه چربی سوزی و دفع سموم را دارد. در جلسهی پرسوتراپی مراجعه کننده باید یک لباس (پوشش پاها و بازوها و در مواردی پوشش کل بدن)مخصوص بپوشد و در حالت خوابیده تحت فشار هوای داخل لباس قرار گیرد.
- شاک وِیو:
این روش تراپی با نام شوک درمانی نیز شناخته میشود، که به صورت برون بدنی (ESWT) یا با امواج رادیال (RSWT) انجام میگیرد. این روش درمانی درواقع زیر شاخهای از فیزیوتراپی است. شاک ویو لاغری با دستگاههایی که امواج صوتی با انرژی بالایی تولید میکنند انجام میشود. این امواج به بافتهای داخلی هم مرز در اتصال با استخوانها، با امپدانسهای مختلف صوتی به شکل انعکاس و انکسار برخورد میکنند. امواج شاک ویو متابولیسم و گردش خون را در ناحیهی مورد نظر افزایش میدهد. این دستگاه نیز کاری مشابه دستگاه آر اف انجام میدهد و با شکستن ساختار سلولی چربیها سعی در کاهش وزن دارد.
- هایفولیپولیز یا لیپوسونیک:
هایفو (HIFU) یا به عبارتی کامل High-Intensity Focused Ultrasound روشی دیگر برای کاهش وزن با دستگاههای چربی سوز است. این دستگاه نیز مشابه قبلیها با ایجاد امواج فراصوت و نفوذ دادن آنها به اعماق بافتهای پوستی و شکست چربیها میتواند نتیجهای همسو با کاهش وزن داشته باشد. گرمای حاصل شده از امواج این دستگاه باعث تحریک و تولید کلاژن میگردد و در نتیجه کاهش سطح چربیهای انباشته شده را به شما میدهد.
برای مطالعه بیشتر: چگونه جلوی افتادگی پوست بعد از رژیم لاغری را بگیریم؟
- کویتیشن:
این روش به عبارتی برای فرم دهی و کانتورینگ بدن استفاده میشود و مانند سایر دستگاهها با امواج فراصوت ساختار شکنی چربیها را انجام میدهد.این دستگاه نیز مانند دستگاههای لیزر موضعی است و ژل موضعی نیز دارد.
- پاور شیپ:
این دستگاه نیز از زیر مجموعههای آر اف و آلتراسونیک است.
هزینه استفاده از دستگاه لاغری موضعی
استفاده از دستگاههای چربی سوز و لاغری موضعی و تاثیر امواج آنها بر سلولیتها برای لاغری به نظر کم هزینهتر و کم عوارضتر است، اما واقعیت این است که مقدار هزینه و زمانی که صرف نتیجهگیری از این روشها میشود، دهها برابر بیشتر از یک بار عمل جراحی چاقی است چرا که این روشها با اینکه کند پیش میروند اما تاثیر آنها بر پوست و بافتهای بدن تا حدودی منفی است.
در آخر
در بسیاری از منابع انجام لاغری موضعی را با عمل لیپوساکشن مقایسه کرده که حرکتی کاملا غیر علمی است. عمل لیپوساکشن نیز یک عمل جراحی تهاجمیست و مقایسه دو روش از گروههای مختلف کار غیر حرفهای به نظر میرسد. پس میتوان گفت برای انتخاب سریعترین و بیبازگشتترین مسیر لاغری اندام خود، به خصوص در افرادی که چاقی مفرط دارند و از بیماریهای مربوط به آن رنج میبرند، بهترین گزینه جراحی لاغری است.