Search
Close this search box.

Dubai

عفونت معده

عفونت معده

عفونت معده یکی از بیماری­‌های معده می‌­باشد که افراد سالم نیز آن را تجربه می‌­کنند اما به دلیل قدرت بدنی و ایمنی بالایی که در بدن خود دارند، بدون هیچگونه علامتی، به سرعت و خود به خود درمان می‌­شوند. این مساله در افراد مُسن، کودکان، نوزادان، خانم‌­های باردار، افراد با بیماری­‌های زمینه­‌ای قبلی و یا افرادی که با سیستم ایمنی ضعیف­‌تری نسبت به سایرین برخوردار هستند می‌­تواند بسیار مشکل ساز و پرخطر باشد. ممکن است در صورت عدم پیگیری و درمان در برخی از موارد نیز منجر به مرگ شود.

از شایع‌­ترین علائم آن در اکثر مواقع، بروز اسهال آبکی و استفراغ شدید، دل­‌درد و دل­پیچه است که به آن ویروس گاستروانتریت Gastroenteritis یا آنفولانزای معده Stomach flu نیز می‌­گویند. این بیماری به صورت میانگین از یک الی چهار روز بعد از تشکیل عفونت، ظاهر شده و شروع به بروز علائم می­کند، اما در برخی موارد بیش از هشت یا نه روز نیز در بدن بعضی از افراد متغیر می‌­باشد.

چگونه بفهمیم معده عفونت دارد یا خیر؟

علائم عفونت معده ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    1. درد یا سوزش معده: این ممکن است به صورت سوزش معده یا درد معده در ناحیه بالای شکم و پایین قفسه سینه احساس شود.
    2. سوء هاضمه: افراد ممکن است دچار سوء هاضمه، تهوع یا استفراغ شوند.
    3. افزایش حموضه: حموضه ممکن است نشانه‌ای از عفونت معده باشد و باعث ایجاد ناراحتی و سوزش در ناحیه قفسه سینه شود.
    4. احساس سیری زودرس: ممکن است بعد از مصرف غذا احساس سیری زودرس شود.
    5. احساس آب شدن دهان: این احساس ممکن است به دلیل افزایش ترشحات معده باشد.
    6.  در برخی موارد، وجود خون در استفراغ یا مدفوع نشانه‌ای از عفونت معده و یا مشکلات دیگر معده می‌باشد.

در صورتی که شما یا فردی دیگری از این علائم را تجربه می‌کنید، مشاوره با پزشک و انجام آزمایشاتی مانند آزمایش خون، آزمایش مدفوع یا سونوگرافی ممکن است به تشخیص دقیقتر و درمان مناسب کمک کند.

چگونه بفهمیم معده عفونت دارد یا خیر؟

دلایل عفونت معده یا آنفولانزای معده

علت­‌های شکل­‌گیری عفونت معده، ویروس‌­ها و باکتری‌ها هستند، بنابراین تماس افراد با محیط­‌ها و اجسام آلوده، استفاده از آب­‌های آلوده و غیربهداشتی، مصرف موادغذایی خام و نپخته، عدم رعایت بهداشت و غیره می‌­تواند زمینه‌­ساز این بیماری شوند. آنچه تحقیقات علمی روشن ساخته، زمینه­‌ساز این بیماری در اکثر کودکان ویروس می­‌باشد، چرا که آن­ها مدام در حال تماس دستان خود با سطوح هستند و هنگامی که انگشتان خود و یا حتی اجسام را به داخل دهانشان می­‌برند مستعد انتقال این ویروس‌­ها به داخل بدن می­‌شوند.

دلایل عفونت معده

نوروویروس­ها – Noroviruses

درست است که نوروویروس­ها در فصول سرد مثل اواخر پاییز و زمستان مسبب ایجاد عفونت معده می‌شوند اما در دیگر فصول نیز می‌توان رد پای آن­ها را در بدن افراد مبتلا شده دنبال کرد. نوروویروس‌ها بیشتر از هر ویروس دیگری مُسری هستند و بعد از رشد و تکثیر در مدفوع انسان­‌ها و حیوان­‌های آلوده به این ویروس، تا حد زیادی آزاد می‌شوند و قابل سرایت می­‌باشند. سرعت انتقال این ویروس‌­ها بسیار بالا بوده و به راحتی هرچه تمام‌­تر می­‌توانند به سایرین، سرایت پیدا کنند و زندگی روز مره آن­ها را تحت شعاع قرار دهند.

نکته قابل توجه:  هرچند ویروس، عامل اصلی این بیماری است اما درصد قابل توجهی از دلایل عفونت معده باکتری­ها هستند که به علت مصرف آب یا یخ آلوده، مواد غذایی نپخته مثل: مصرف انواع طیور، تخم­‌مرغ و گوشت خام، استفاده از رستوران­‌هایی که بهداشت را رعایت نمی­ کنند، وارد بدن فرد بیمار می‌­شوند.

عفونت هلیکوباکتر پیلوری – H.Pylori

هلیکوباکتر پیلوری نوعی باکتری می­باشد که در دستگاه گوارش بدن رشد و نمو کرده و همواره میل به آسیب رساندن به معده را دارد. این باکتری توانایی تغییر محیط اطراف خود را دارد و محیط اسیدیته را تا حد زیادی کاهش داده تا بتواند راحت‌­تر در محیطی که ایجاد کرده است، زندگی کند. شکل مارپیچی که هلیکوباکتر پیلوری دارد، این اجازه را می‌دهد تا به دیواره­های معده ورود کند، و از آنجا به مقدار زیادی تغذیه کند.

بیشتر بدانید: بهترین جراح چاقی در تهران، پیشرفته‌ترین متدهای روز دنیا را برای انواع  عمل چاقی بکار می‌برد.

دکتر عبدالله زندی
دکتر عبدالله زندی با بیش از ۲۴ سال تجربه در زمینه انواع جراحی های چاقی و با بهره گیری از به روزترین تجهیزات آمریکایی و متناسب با آناتومی و ژنتیک هر فرد، جراحی‌ را انجام می‌دهد.

در واقع هلیکوباکتر پیلوری به مخاطی که وظیفه­‌اش محافظت از دیواره‌­های معده است حمله می­‌کند و با ترشح یک آنزیم به نام اوره‌آز مخاط را از بین می‌برد. این آنزیم، اسیدهای معده را تا حد قابل توجهی خنثی نموده و با این کار باعث تضعیف پوشش نازک دیواره‌­ی معده می‌شود.

طبق آمار به دست آمده از سوی جوامع بهداشت جهانی، حدود چهل الی پنجاه درصد از جمعیت مردم جهان، مبتلا به این باکتری یعنی هلیکوباکتر می­باشند. عفونت­‌های هلیکوباکتری در اکثر مواقع بدون ضرر و خطر می­باشد اما مسبب بیشتر زخم‌­های معده و زخم­‌های روده کوچک نیز همین هلیکوباکتر­ها هستند.

علائم بیماری عفونت معده

همانطور که بیان شد اسهال آبکی و استفراغ شدید، گرفتگی معده، دل‌­درد همراه با دل­‌پیچه و گاها تب ناشی از عفونت، از علائم شایع این بیماری می­باشد. اما تهوع، اسهال، سوزش معده، احساس پری شکم بدون آنکه زیاده­‌خوری انجام شده باشد، کاهش وزن نامعلوم، مدفوع سیاه و یا وجود خون در مدفوع، از دیگر علائم این بیماری است. با وجود اسهال آبکی و استفراغ مداوم، فرد بیمار مقادیر زیادی از حجم آب بدن خود را دفع می­‌کند که منجر به از دست دادن میزان قابل توجهی از سدیم و الکترولیت‌­های بدن می­شود. در این حالت بیمار دچار ضعف شدید بدنی شده و سیستم ایمنی بدن او تا حد بسیار زیادی تضعیف می‌­شود. در این شرایط فرد بیمار باید به یک رژیم سبک غذایی روی آورده و به صورت مداوم با مصرف مایعاتی چون آب، چای کمرنگ، آب سیب و … سعی به جبران آب بدن و جذب الکترولیت­­های از دست رفته کند.

علائم عفونت معده

روش­ های پیشگیری و درمان عفونت معده

به دلیل گستردگی ویروس­‌ها، باکتری‌­ها و حتی وجود انگل­‌ها، درمان قطعی برای بیماری عفونت معده وجود ندارد، اما مصرف آنتی‌بیوتیک­‌ها تحت­‌نظر پزشک معالج در درمان عفونت­‌های معده که منشا شکل­‌گیری آن انواع باکتری­‌ها می‌­باشند، مفید است. نباید فراموش کرد که مصرف آنتی‌­بیوتیک‌­ها به از بین بردن ویروس ­ها نه تنها کمک شایانی نمی‌­کند بلکه مصرف خودسر و بیش از اندازه آن باعث افزایش مقاومت آن­ها شده و زمینه ساز دیگر مشکلات می­شود.

قطعا شنیده‌ء­اید که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است پس شاید ساده به نظر برسد اما مهم­ترین و اصلی‌­ترین روش پیشگیری از ایجاد عفونت معده، رعایت بهداشت فردی است، شستن کامل دست­‌ها بعد از هربار استفاده از سرویس‌­های بهداشتی، هر زمان که از بیرون یا محل کار خود به منزل می­آیید و یا حتی قبل از مصرف هرگونه موادغذایی، توصیه‌­ای مهم تلقی می­‌شود.

درمان عفونت معده

در نظر داشته باشید که هنگام پخت غذا باید نهایت دقت بر روی کامل شدن روند پخت موادغذایی باشد  و از مصرف تخم­‌مرغ نپخته، جگر خام، گوشت قرمز یا گوشت سفید به صورت نیم‌­پز، پرهیز نمود. عدم استفاده از آب یا لبنیات آلوده و عدم مراجعه به رستوران‌­ها یا مراکز خدماتی که بهداشت را رعایت نمی­‌کنند می­تواند تا حد زیادی منجر به پیشگیری از این بیماری شود.

درمان خانگی عفونت معده

گیاهان و موادغذایی طبیعی که در درمان خانگی بیماری عفونت معده تاثیرگذار هستند شامل: عسل، نعناع، دارچین، زیره، شیرین بیان، آویشن، زردچوبه و پونه‌­کوهی می­باشند.

دانشمندان، عسل را به عنوان یک داروی کاملا موثر بر انواع بیماری­ها چون: عفونت معده و دستگاه گوارش می­دانند، سال­هاست که عسل در خانه­‌ها به عنوان یک ماده‌­ی حیاتی مصرف می‌­شود. عسل حاوی ترکیبی به نام “متیل گلیوکسال” است که خواص ضدباکتریایی را در خود جا داده که باعث بهبود بخشیدن به عفونت های باکتریایی در معده می­شود.

ترکیب عسل و مقداری پودر دارچین در یک لیوان آب ولرم منجر به بهبودی عفونت معده می­شود. دم­‌کرده‌­ی آویشن و پونه یا نعناع با یک قاشق عسل به میزان یک لیوان آب نیز منجر به بهبودی عفونت معده خواهد­ شد. در مواقعی که بیمار دچار دل‌درد و یا اسهال شدید می­‌شود، می­توان از دمنوش نعناع به همراه دوتکه پوست نارنج خشک‌شده و مقدار کمی نبات به میزان یک فنجان در روز استفاده کرد.

طب سنتی، ریشه مشکلات دستگاه گوارش و عفونت­‌های معده و روده را سردی مزاج و طبع سرد مواد غذایی می­داند. بنابراین برگ نعناع تازه که دارای طبع گرم و خشک می‌­باشد و دارای خواص فراوان دارویی است می­‌تواند به بهبود این بیماری کمک شایانی کند. نعناع علاوه بر خاصیت آرام‌بخشی، از خاصیت­‌هایی چون سم‌زدایی و جلوگیری کننده از ایجاد التهاب و عفونت در معده، روده و دستگاه گوارش است.

لازم به ذکر است خانم­های باردار قبل از مصرف هرگونه دمنوش گیاهی با پزشک معالج و متخصص خود، مشورت کامل و جامع را داشته باشند.

سخن پایانی

در این مطلب به عمده­‌ترین دلایل ابتلا به عفونت معده اشاره شد و شما را با علائم، روش­‌های درمان و پیشگیری از این بیماری آشنا کردیم. لازم به ذکر است درصورت ابتلا به این بیماری‌ و عدم پیگیری و درمان آن، بدن شما مستعد ایجاد بیماری‌هایی چون: التهاب شدید معده و دستگاه گوارش، زخم معده و یا حتی در صورت پیشرفت منجر به سرطان معده، روده و دستگاه گوارش خواهد شد. لطفا قبل از استفاده از هرگونه داروی شیمیایی به صورت خودسر و یا حتی استفاده از انواع روش­های درمان خانگی، با پزشک مربوطه و متخصص مشورت کنید.

بدیهی است با معاینه مداوم و یا سالانه و رعایت همیشگی بهداشت از هرگونه خطر احتمالی به دور خواهید بود.

فهرست محتوا
دسترسی سریع

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منتخب بهترین مقالات دکتر زندی
محبوب ترین مقالات
دیابت

قرص سماگلوتاید چیست؟

قرص سماگلوتاید (Semaglutide) که این روزها در بین متقاضیان کاهش وزن پرطرفدار شده است؛ با نام‌های تجاری متفاوتی در بازار به فروش می‌رسد و یک

مطالعه مقاله
فرم رزرو نوبت