رژیم گیاهخواری به دلیل تاثیراتی که بر بدن دارد، در کاهش وزن بسیار موثر است. این رژیم به افراد کمک میکند تا بهبود سلامت عمومی و کاهش کلسترول و قند خون را تسهیل کرده، با دریافت کالری اندک و ضمن برخورداری از مواد مغذی فراوان، اشتها را کاهش دهند. همچنین، بر اساس برخی مطالعات، گیاهخواران دارای شاخص توده بدنی کمتری هستند که نشان از سلامت و کاهش وزن در آنها است.
رژیم پاک گیاهخواری که حاوی محصولات حیوانی نیست، از موقعیت باز هم قویتری برای لاغری برخوردار بوده و اغلب برای کم کردن وزن به روش سالم توصیه میشود.
با این حال، همواره ضروری است که رژیم لاغری خود را به درستی تنظیم نموده و به تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی در آن توجه کنید. مطمئن شوید که برنامه غذایی شما شامل تمام گروههای غذایی ضروری است و نیازهای بدن را برآورده میکند. در صورتی که با حذف مصرف متعادل و کافی مواد غذایی و حذف انواع گوشت از رژیم غذایی، ممکن است نقصانهایی در دریافت مواد مغذی و کاهش انرژی بدن رخ دهد.
در این مطلب به بررسی رژیم گیاهخواری و میزان تاثیر آن در لاغری افراد پرداخته و مطالب زیادی را در این مورد با شما در میان میگذاریم.
با ما تا انتهای متن همراهی کنید.
شاید دانستن میوههای لاغرکننده برای شما جالب باشد
رژیم گیاهخواری و لاغری
گیاهخواری بهعنوان یک راهکار برای لاغری، در بسیاری موارد همراه با موفقیت و تحقق اهداف مطرح میشود. یکی از مزایای رژیم گیاهخواری، مصرف مواد غذایی سالم و مغذی در آن است. این رژیم، غنی از فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهاست که به سلامتی کلی بدن و کاهش ریسک بیماریهای قلبی، دیابت و حتی برخی از انواع سرطان کمک میکند. همچنین، مصرف کمتر چربی اشباع شده و کلسترول حیوانی در این رژیم میتواند به کاهش وزن و کم کردن خطر اضافه وزن و چاقی کمک کند.
اما به همراه این موفقیتها، رژیم گیاهی با برخی از ریسکها نیز همراه است. یکی از اصلیترین این موارد، نقصان ممکن مواد غذایی مورد نیاز بدن است. به عنوان مثال، در این رژیم غذایی ممکن است مصرف کمتر از نیاز پروتئین، ویتامین B12، کلسیم، روی و یا اسیدهای چرب امگا-3 رخ دهد. این موارد میتواند منجر به نقصان مواد مغذی و مشکلات سلامتی مرتبط شده و افراد با مشکلات هضمی، مانند گاز و نفخ شدید به دلیل مصرف بیش از حد فیبر مواجه شوند.
بر این اساس لازم است انتخاب این رژیم با دقت انجام گرفته و در مورد اجرای آن با مشاوره تغذیهشناس یا پزشک متخصص صحبت شود.
گیاهخواری بدون برنامهریزی چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
افرادی که برای اجرای رژیم گیاهخواری بهدرستی برنامهریزی نکنند، ممکن است با نقصان دریافت مواد غذایی ضروری مواجه شده و مشکلاتی نظیر کمبود پروتئین، آهن، کلسیم و ویتامینهای مهم را تجربه کنند. همچنین، افرادی که برنامه جایگزینی منابع غذایی حیوانی با منابع گیاهی را به طور نامناسب انجام میدهند، در مواردی با کاهش جذابیت غذاها، احساس گرسنگی مداوم یا ناهنجاریهای مزاجی روبرو میشوند.
بهعلاوه این رژیم به دلیل نیاز به برنامهریزی دقیق و آگاهی از خواص انواع مواد غذایی مورد نیاز بدن، اجرای چنین رژیمی در برخی افراد ایجاد مشکلات روانی و اجتماعی میکند. همچنین، برخی نیز بهخاطر عدم دریافت مزهها و غذاهای مورد علاقه خود با پایبندی به این رژیم دچار استرس و ناراحتی میشوند. مورد اخیر بهویژه در سنین جوانی و برای طرفداران جوان این نوع رژیم رخ میدهد.
بنابراین، قبل از انتخاب رژیم گیاهی برای لاغری، باید به عواقب محتمل آن توجه کرده و با متخصصان تغذیه مشورت کنید. انجام آزمونهای پزشکی و توصیههای شخصی میتواند به شما در تصمیمگیری مناسب کمک کند. همچنین، پیگیری دقیق و نظارت بر مصرف مواد غذایی درست و تنوع در رژیم گیاهخواری میتواند خطرات اجرای آن را کاهش داده و دستیابی به نتایج موفق با این رژیم را محتملتر کند.
گیاهخواری چقدر در لاغری موثر است؟
با تمام مواردی که ذکر شد باز هم این سوال مطرح است که گیاهخواری واقعا چقدر در لاغری موثر است؟
تصور بسیاری از افراد در این مورد از واقعیت فاصله داشته و با ابهاماتی همراه است. پیش از آنکه به این مورد بپردازیم، بهتر است ابتدا انواع رژیم گیاهی یا گیاهخواری را تعریف کنیم.
رژیم خامخواری که در سالهای اخیر محبوبیت بیشتری یافته است، اغلب توسط طرفداران وگانیسم پیروی میشود. از نظر طرفداران رژیم گیاهخواری، بهدلیل فواید زیادی که آنزیمهای طبیعی موجود در غذاهای زنده برای بدن دارند، غذاهای گیاهی باید دبدون پخت و فرآوری مصرف شوند.
رژیم خامخواری به طور کامل از مواد غذایی خام شامل میوهها، سبزیجات، آجیلها، دانهها، غلات و حبوبات (که معمولا خیس خورده یا جوانهزده هستند) و جلبک دریایی تشکیل شده است. در این رژیم، از روشهای آبگیری، خشککردن، خیساندن و جوانهزدن بیشتر استفاده میشود.
یک روش بسیار موثر برای افرادی که اضافه وزن بالایی دارند و دچار بیماری های ناشی از چاقی مانند دیابت، زانو درد، فشار بالا و… هستند، انجام انواع عمل لاغری از جمله اسلیومعده و بای پس معده است که از شایع ترین عمل معده میباشند و حتما باید توسط یک متخصص و جراح لاغری باسابقه انجام شود.
در رژیم گیاهخواری همراه با خام خواری، نباید از گوشت، لبنیات، غذاهای دریایی یا هرگونه غذای گیاهی با دمای پخت بالاتر از 115 درجه استفاده شود، با این حال، تعداد کمی از افراد از تخممرغ و لبنیات خام استفاده میکنند. همچنین، غذاهایی که به شکلهای دیگر غیر از حالت خام آماده میشوند، ممنوع هستند. بسیاری از افرادی که این رژیم را رعایت میکنند، مصرف شکر تصفیه شده و قهوه را نیز محدود یا قطع میکنند، زیرا باور دارند غذاها باید در حالت اصلی خود مصرف شوند.
رژیم خامخواری دارای مزیت مصرف فراوان میوهها و سبزیجات است که باعث دریافت فیبر و آنتیاکسیدان بالا میشود و همچنین کاهش مصرف قند و چربی را به همراه دارد. پختن بعضی غذاها ممکن است باعث از بین رفتن برخی از خواص آنها مثل ویتامین C در اسفناج و هویج شود. رژیم خام خواری همچنین کمک میکند از پرخوری جلوگیری کنید و برای کاهش وزن در بعضی افراد موثر است.
اما همزمان رژیم خام خواری میتواند باعث کمبود برخی مواد مغذی مانند ویتامین B12، ویتامین D و کلسیم شود. همچنین، خوردن غذای خام همیشه چالشبرانگیز بوده و در هر حال برخی از طعمها را از دست میدهید! همچنین، آمادهسازی غذاها بدون پختن نیاز به زمان و ابزار خاصی دارد که از حوصله و توان بسیاری از عموم مردم خارج است.
از معایب خام خواری چه میدانیم؟
رژیم خامخواری دارای معایبی است که به سلامتی تیروئید، سلامت گوارش و جذب مواد مغذی مرتبط میشوند. برخی سبزیجات چلیپایی مانند کلم، بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل حاوی گواتروژن هستند که میتواند عملکرد تیروئید را تحت تاثیر قرار داده و به گواتر یا کم کاری تیروئید منجر شود. افرادی که عملکرد تیروئید ضعیف دارند یا مبتلا به اختلال تیروئید هستند، نباید چنین سبزیجاتی را خام مصرف کنند و رژیم خام خواری از این نظر مناسب نیست.
همچنین، هضم سبزیجات خام برای سیستم گوارش مشکلاتی را به همراه دارد. سلولز و ساختارهای فیبروزی موجود در سبزیجات برای معده انسان سخت قابل هضم هستند. سیستم گوارش برای سلامت بسیار مهم است و باید به خوبی کار کند.
این سیستم در انسان به شکل سیستم گوارش حیوانات گیاهخوار مانند گاو ساخته نشده است. انسانها معده اضافی ندارند که به تجربه و هضم سبزیجات خام بپردازند. این موضوع باعث میشود در رژیم گیاهخواری هضم فیبر موجود در سبزیجات برای بدن دشوار باشد و مشکلاتی مانند نفخ، سوء هاضمه، یبوست یا اسهال، افزایش وزن، سوء تغذیه و کاهش قدرت سیستم ایمنی را افزایش دهد.
همچنین، در رژیم خامخواری، احتمال جذب نکردن مواد مغذی موجود در غذاها از طریق روده افزایش مییابد. بسیاری از مواد مغذی در قسمت فیبر خام سبزیجات ذخیره شدهاند و برای جذب آنها بدن نیاز به تجزیه و هضم فیبرها دارد.
اما بدن انسان قادر به تجزیه این فیبرها نیست. با پختن سبزیجات با دمای کم یا متوسط، فیبرها شکسته شده و بدن میتواند مواد معدنی و مواد مغذی موجود در آنها را جذب کند.
اگرچه مصرف گاهی سبزیجات خام نیز ضرری برای سیستم گوارش ندارد، اما اگر به صورت روزانه از غذاهای خام استفاده کنید، باید مواظب باشید تا به مشکلات احتمالی سلامتی برخورد نکنید و کار را برای خودتان دشوار نکنید. البته باید توجه داشت که تمامی غذاها نباید پخته شوند و بعضی از آنها به صورت خام مزیتهای بیشتری برای بدن دارند. اما اگر قصد ورود جدی به رژیم خام خواری را دارید، بهتر است دوباره به آن فکر کنید و از مشکلات احتمالی سلامتی جلوگیری کنید.
سخن آخر
گیاهخواری میتواند در روند لاغری موثر باشد، اما این تنها یک عامل است و نتیجه نهایی به عوامل دیگر نیز وابسته است. مصرف سبزیجات و میوههای غنی از فیبر و آب، کاهش مصرف چربی و شکرهای پرآب و سرشار از مواد مغذی، میتواند به کاهش وزن کمک کند. اما برای لاغرتر شدن لازم است به عوامل دیگری مانند فعالیت بدنی، تعادل میان کالری مصرفی و سوختنی، و سبک زندگی کلی نیز توجه کنید.
با توجه به موضوع گیاهخواری و تاثیر آن در لاغری، پیشنهاد میکنیم سبزیجات و میوههای تازه را در وعدههای غذایی روزانه خود افزایش دهید. ترکیب این مواد با منابع پروتئینی گیاهی مانند لوبیا، نخود و تفاله حبوبات نیز میتواند احساس سیری را برطرف کند.
همچنین، مصرف آب به مقدار کافی و انجام فعالیتهای ورزشی نیز در کنار گیاهخواری میتواند در رسیدن به هدف لاغری موثرتر باشد.