جراحی آپاندیس

آپاندیس در واقع زائده‌ی توخالی انگشت مانند به طول ۱۰ تا ۱۲ میلی‌متر و قطر بین ۴ تا ۶ میلی‌متر است. این زائده در قسمت تحتاتی شکم و چسبیده به قسمت ابتدایی روده بزرگ و قسمت انتهایی روده کوچک قرار گرفته است. آپاندیس که به آویزه نیز معروف است، عملکرد مطلوبی در افزایش باکتری‌های مفید روده، تقویت سیستم ایمنی، کاهش سموم و آلودگی‌‌های بدن دارد. به طور کلی، کارکرد‌های دقیق آپاندیس از لحاظ علمی ثابت شده نیست و حدس و گمان‌هایی در این رابطه وجود دارد. به همین دلیل با انجام جراحی آپاندیس و برداشتن آن، شما دچار نقص چشمگیری در اعضای بدن خود نخواهید شد.

عمل آپاندیس

از آن‌جا که مجرای آپاندیس بسیار باریک بوده، احتمال ورود و عدم تخلیه انواع میکروب و باکتری‌ در آن بالا است. در اثر انسداد مجرا‌ی آپاندیس، باکتری‌ها شروع به تکثیر کرده و موجب ورم و التهاب در این قسمت از بدن می‌شوند. در نظر داشته باشید، انسداد و به نوعی باریک شدن مجرای آپاندیس ممکن است بر اثر عوامل مختلفی چون ویروس‌ها، باکتری‌ها، انگل‌ها، بیماری‌های روده‌ای (یبوست، تومور‌ها، چسبندگی و زخم در بافت روده) ایجاد شود. احتمال ایجاد عارضه آپاندیسیت ممکن است در هر سنی وجود داشته باشد؛ اما بیشترین مراجعه کنندگان برای انجام عمل آپاندیس در بازه‌ی سنی 10 تا 30 سال هستند.

میزان درد و محل دقیق درد آپاندیس

درد شکمی یکی از شایع‌ترین علامت مربوط به آپاندیس است. محل دقیق درد آپاندیس از اطراف ناف شروع شده و بعد از گذشت زمان به قسمت پایین مایل به راست شکم افزایش می‌یابد. دقت داشته باشید، موضع درد در برخی افراد ممکن است از قسمت تحتانی شکم شروع شده و به قسمت‌های بالایی و نزدیک ناف حرکت کند. سرفه، تنفس عمیق، حرکت شکمی و عطسه و همچنین لمس ناحیه قرار گیری آپاندیس، باعث بیشتر شدن درد‌ شکمی در هنگام ایجاد آپاندیسیت می‌شود. میزان درد آپاندیس در ۲۴ ساعت اولیه ایجاد این عارضه کمتر بوده و با گذشت زمان افزایش می‌یابد. درد آپاندیس به صورت مداوم و غیر منقطع بوده و تا ۷۲ ساعت به طول می‌انجامد.

میزان درد و محل درد آپاندیس

جراحی آپاندیس چگونه است؟

جراحی آپاندیس باید نهایت تا ۷۲ ساعت بعد از شروع علائم مربوط به آن آغاز شود. عدم درمان به موقع این عارضه، می‌تواند باعث پارگی زائده آپاندیس (پریتونیت) و گسترش عفونت به تمام قسمت‌های تاحیه‌ی شکمی شود که می‌تواند برای بیمار بسیار خطرناک باشد. به طور کلی برای درمان آپاندیس اساسی‌ترین روش، عمل آپاندیس یا همان آپاندکتومی است.

در جراحی آپاندیس پزشک معالج تمام جوانب را در نظر می‌گیرد. گاهی علائم مربوط به بیماری‌های دیگر با آپاندیسیت اشتباه گرفته می‌شود. در صورت شک در ایجاد آپاندیسیت در بیمار، پزشک برای پیشگیری از ترکیدن آپاندیس اقدام به عمل آپاندیس می‌کند.

جراحی آپاندیس به دو صورت انجام می‌گیرد؛ در روش اول، کل زائده آپاندیس برداشته می‌شود. در روش دوم، جراح بدون برداشتن آپاندیس، عفونت و چرک ایجاد شده در آن را کاملا تخلیه می‌کند. روش دوم در صورتی پیش گرفته می‌شود که آبسه در آپاندیس رخ داده باشد. عمل آپاندیس با شیوه‌های جراحی متفاوت قابل اجرا خواهد بود. شایان ذکر است، تعیین شیوه جراحی با توجه به نظر دکتر زندی و شرایط کلی و جسمی بیمار قابل اتتخاب است‌.

علائم آپاندیس

عارضه آپاندیسیت که در اصطلاح عامیانه به آن آپاندیس گفته می‌شود، همان طور که اشاره شد به التهاب و ورم زائده آپاندیس در اثر عوامل مختلف اشاره دارد. بروز علائم آپاندیس بعد از ۲۴ ساعت از گذشت التهاب آپاندیس شروع می‌‌شود که در این صورت انجام جراحی آپاندیس ضروری خواهد شد. از مهم‌ترین علائم آپاندیس به شرح زیر است؛

  • درد شکمی،
  • درد معده،
  • حالت تهوع، استفراغ و اسهال،
  • تب خفیف تا شدید،
  • کاهش اشتها،
  • یبوست و عدم تخلیه گاز روده،
  • درد عضلانی بدن و کاهش انرژی،
  • اختلال در تخلیه کامل ادرار،
  • تورم شکم.

عمل آپاندیس به شیوه جراحی باز

در این شیوه، از بیهوشی عمومی برای بیمار استفاده می‌شود. جراح قسمت تحتانی و راست شکم را بین ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر برش می‌دهد. در این مرحله، بافت درونی شکم را از هم جدا می‌کنند و آپاندیس بعد از بخیه از روده جدا و خارج می‌شود. اگر در آپاندیس ترکیدگی صورت گرفته باشد، برای پیشگیری از پخش عفونت به دیگر نواحی شکم با محلول مخصوص (آب و نمک) کل شکم شستشو داده می‌شود. در انتها، عضلات درونی و خارجی شکم بخیه زده و ضد عفونی می‌گردد.

جراحی آپاندیس به شیوه لاپاراسکوپی

در عمل آپاندیس به شیوه لاپاراسکوپی، ابتدا یک برش کوچک نزدیک به محل آپاندیس زده می‌شود‌. ممکن است، برش‌های کوچک دیگری نیز برای ورود ابزار‌های دیگر دستگاه لاپارسکوپی ایجاد گردد. برای تعیین دقیق محل آپاندیس و مشاهده راحت‌تر آن، با گاز کربن دی اکسید شکم را متورم می‌کنند. لوله لاپاراسکوپی وارد شکم شده و آپاندیس بعد از بخیه، برش داده شده و از شکم خارج می‌شود. در انتها‌ی جراحی آپاندیس با روش لاپاراسکوپی، گاز کربن دی اکسید از شکم تخلیه و تمام برش‌های ایجاد شده، بخیه زده می‌شوند. جراحی آپاندیس با استفاده از لاپارسکوپی، عوارض کمتری نسبت به جراحی باز برای بیمار به همراه خواهد داشت. دوره نقاهت، هزینه جراحی آپاندس و درد کمتر از دیگر مزایای این شیوه جراحی آپاندیس است.

جراحی آپاندیس به شیوه لاپاراسکوپی

مراقبت‌های بعد از جراحی آپاندیس

با رعایت برخی از‌ نکات مربوط به مراقبت‌های بعد از جراحی آپاندیس، می‌توانید دوره نقاهت آن‌را کمتر و روند بهبودی زخم ناشی از این جراحی را تسریع بخشید؛

  • بعد از عمل تا ۴۸ ساعت از دوش گرفتن اجتناب کنید. در صورت ضرورت می‌توانید زخم را کامل پوشانده سپس اقدام به استحمام نمایید،
  • آنتی‌بیوتیک‌های تجویز شده توسط پزشک معالج خود را به صورت کامل مصرف کنید،
  • سعی کنید به صورت روزانه پیاده‌روی داشته باشید. پیاده‌روی موجب خون‌رسانی بهتر به زخم و تعادل در فشار خون می‌شود،
  • از انجام ورزش‌های سنگین و استقامتی تا دو هفته خودداری کنید. بعد از مدت یاد شده، با پزشک خود برای شروع و انجام ورزش‌های سنگین مشورت کنید،
  • لازم نیست یک رژیم غذایی خاص را رعایت نمایید؛ اما بهتر است برای عملکرد بهتر روده‌ها در دفع، از مواد غذایی فیبر‌دار چون سبزیجات و غلات سبوس‌دار استفاده کنید،
  • مصرف مواد غذایی پر‌چرب تا دو هفته بعد از عمل آپاندیس توصیه نمی‌شود،
  • در طول شبانه روز ۸ لیوان آب بنوشید،
  • حداکثر تا ۳ هفته بعد از جراحی آپاندیس، بهبودی کامل صورت می‌گیرد. بعد از این مدت پس از معاینه نهایی پزشک معالج، می‌توانید به زندگی روزمره و محل کار خود بازگردید.

آمادگی‌های لازم برای عمل آپاندیس

لازم است قبل از عمل آپاندیس، آمادگی‌های قبل از جراحی را بدانید؛

  • حتما ۸ تا ۱۰ ساعت قبل از جراحی آپاندیس، از خوردن و آشامیدن پرهیز نمایید،
  • در صورت داشتن سابقه‌ی بیماری و مصرف برخی از انواع دارو‌ها، به پزشک معالج خود در این خصوص اطلاعات لازم را ارائه دهید،
  • از عدم بارداری خود اطمینان حاصل کنید. در صورت بارداری با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید،
  • اگر به داروی خاصی به خصوص دارو‌های بیهوشی حساسیت دارید، قبل از عمل به پزشک معالج خود اطلاع دهید،
  • بهتر است در روز عمل آپاندیس، یک همراه در کنار خود داشته باشید. به دلیل اعمال بیهوشی عمومی تا ۲۴ ساعت ممکن است از انجام برخی کار‌ها، بدون کمک منع شوید.
هزینه ی عمل آپاندیس

هزینه‌ی عمل آپاندیس

به طور کلی هزینه عمل آپاندیس بر اساس عوامل مختلف، می‌تواند قابل تغییر باشد. نوع بیمارستان (خصوصی و دولتی) که در آن بستری و جراحی صورت می‌گیرد، نوع بیمه درمانی تحت پوشش، روش جراحی و… از جمله فاکتور‌های موثر بوده که هزینه جراحی آپاندیس را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

بهترین جراح آپاندیس تهران

عمل آپاندیس از جمله جراحی‌های حساسی است که توسط پزشکان زیادی انجام می‌شود؛ اما به وجود آمدن هرگونه خطایی در حین جراحی آپاندیس می‌تواند خطرات جبران ناپذیری داشته باشد پس باید دقت لازم را در زمان انجام جراحی داشت. انتخاب بهترین جراح آپاندیس تهران می‌تواند خطر بروز هر گونه مشکلی را در بیمار شما به حداقل برساند.

دکتر عبدالله زندی با سابقه بیش از 20 سال در زمینه جراحی‌های دستگاه گوارش و به خصوص آپاندیس، پانکراس و معده؛ این جراحی‌ها را با به روز‌ترین متد‌های دنیا انجام می‌دهد.

سوالات متداول

متوسط زمان انجام عمل آپاندیس بین ۲۵ تا ۴۵ دقیقه است. این زمان با توجه به شرایط و وضعیت بیمار تا حدودی قابل تغییر است.

به دلیل این که اغلبِ عمل‌های آپاندیس به روش جراحی باز صورت می‌گیرد، بستری ۲ تا ۳ روز در بیمارستان بعد این عمل، امری ضروری خواهد بود.

خیر، شواهد علمی دقیق، مبنی بر اینکه چاقی تاثیر مستقیمی در ایجاد آپاندیسیت خواهد داشت، وجود ندارد.

فرم رزرو نوبت