جراحی لاپاراسکوپی آشالازی

جراحی لاپاراسکوپی آشالازی یک روش برای درمان انقباض بیش از حد تحتانی مری در هنگام ورود غذا به معده است. در صورت عدم درمان این بیماری در طولانی‌مدت، خطراتی همچون سو تغذیه، کاهش وزن و حتی مشکلات مری و ریه، به‌ویژه التهابات و سرطان‌ها برای بیمار ایجاد می‌شود.

علائم بیماری آشالازی کدام‌اند؟

همان گونه که بیان شد در بیماری آشالازی به دلیل آسیب به عصب مری، دریچه اسفنکتر به‌خوبی باز نمی‌شود. این بیماری با علائم و نشانه‌های زیر همراه است:

  • دیسفاژی یا مشکل در بلع غذا در مراحل اولیه و ثانویه بیماری
  • رفلاکس و بازگشت غذای هضم نشده به دهان و گلو
  • برخی از مشکلات در قفسه سینه مانند درد شدید گذرا
  • رخ‌دادن سرفه به‌خصوص در شب
  • احساس سوزش در معده و سر دل

تمامی علائم بالا در بین افراد مبتلا رایج هستند. بااین‌حال برخی از علائم و نشانه‌های زیر کمتر رایج هستند:

  • ایجاد سکسکه
  • آروغ‌زدن

به یاد داشته باشید در بیشتر مواقع علائم آشالازی یک‌دفعه بروز پیدا نمی‌کنند؛ بلکه به‌آرامی و در طولانی‌مدت ظاهر می‌شوند. این علائم در ابتدا ممکن است گذرا باشند؛ اما باگذشت زمان آزاردهنده می‌شوند. در مراحل پیشرفته و در صورت عدم درمان، مشکلات سو تغذیه و کاهش وزن پدیدار می‌شود.

بیماری آشالازی چیست؟

در محل تلاقی مری به معده یک ماهیچه به نام اسفنکتر تحتانی وجود دارد که در زمان حرکت غذا از مری به معده باز و بعد از آن بسته می‌شود. در بیماران مبتلا به آشالازی باز و بسته‌شدن این دریچه به‌خوبی صورت نمی‌گیرد؛ در نتیجه حرکت غذا از مری و انتقال آن به معده با مشکل روبه‌رو می‌شود.

اگرچه آشالازی یک بیماری نادر است و معمولاً در بین سنین 25 تا 60 سال بیشتر مشاهده می‌شود؛ اما یک مشکل جدی و آزاردهنده است. البته به‌ندرت مشاهده شده است که برخی از کودکان نیز به آشالازی مبتلا می‌شوند.

علت این بیماری دقیقاً مشخص نشده است و محققان در تلاش هستند تا تمامی علت‌های ابتلا به این بیماری را شناسایی کنند. بااین‌حال محققان دریافته‌اند که برخی از عوامل مانند بیماری‌های خودایمنی می‌توانند منجر به بروز آشالازی مری شوند. در اثر ابتلا به بیماری خودایمنی معمولاً سیستم ایمنی بدن به سلول‌های عضلانی و خصوصاً اسفنکتر مری حمله می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد. این موضوع باعث می‌شود تا اسفنکتر مری به‌شدت منقبض و به‌موقع باز نشود.

البته این مشکل در بین افرادی که سابقه ارثی داشته‌اند بیشتر مشاهده شده است.

جراحی لاپاراسکوپی آشالازی چیست؟

لاپراسکوپ دستگاهی است که باهدف تشخیص و  یا درمان از آن استفاده می‌شود. این دستگاه دارای یک لوله بلند است که بر روی آن یک دوربین به همراه یک چراغ با نور قوی وجود دارد. در هنگام استفاده از آن برش‌هایی در برخی از قسمت‌ها مانند شکم ایجاد می‌شود و از آن طریق، لوله لاپاراسکوپ وارد می‌شود.

تصاویر و فیلم درون شکم و مری از طریق دوربین به مانیتور منتقل می‌شود و پزشک می‌تواند به‌خوبی درون بدن را مشاهده کند. پزشک به‌وسیله این دستگاه قادر است تا تصاویر را بزرگ‌تر کند تا بتواند جزئیات را مشاهده کند. از روش لاپاراسکوپی زمانی استفاده می‌شود که روش‌های غیرتهاجمی نتوانسته‌اند به تشخیص و درمان بیماری فرد کمک کنند.

برای درمان آشالازی، پزشک به‌صورت سنتی شکم را جراحی  یا با استفاده از روش لاپاراسکوپی و با ایجاد تعدادی سوراخ، اقدام به برش اسفنکتر می‌کند. معمولاً استفاده از این روش جراحی از بالن زدن موفق آمیز تر است.

عمل جراحی  لاپاراسکوپی آشالازی به روش‌های مختلفی انجام می‌شود:

میوتومی آندوسکوپی دهانی

میوتومی آندوسکوپی دهانی بهتر از سایر روش‌های بالا است؛ زیرا کم تهاجمی‌تر است. در این روش قسمت‌هایی از عضلات کناری مری، بالای معده و اسفنکتر برداشته می‌شوند. این عمل باعث می‌شود تا عضلات شل شوند و مری به حالت عادی باز می‌گردد.

بعد از انجام این جراحی، بهترین فلوشیپ متخصص جراحی اقدام به جای‌گذاری یک دریچه می‌کند تا به‌وسیله آن از بروز رفلاکس و بازگشت اسید و مواد غذایی به مری جلوگیری کند؛ زیرا با استفاده از میوتومی هلر دریچه اسفنکتر برش داده شده است.

میوتومی هلر

میوتومی هلر در واقع نوعی از ازوفاگومیوتومی است. در این روش پزشک اقدام به برش عضله انتهایی اسفنکتر می‌کند تا راه مری به معده باز شود. در این روش با کمک لاپاراسکوپی و ایجاد سوراخ در دیواره شکم، جراحی انجام می‌شود. به دلیل این که جراحی لاپاراسکوپی کم تهاجمی است؛ معمولاً درصد موفقیت، بالاتر و خطر کمتری نسبت به روش‌های تهاجمی دارد. در این روش معمولاً بسته به نیاز، حدود 5 سانتی‌متر از عضله اسفنکتر برش داده می‌شود.

بعد از انجام این جراحی، بهترین فلوشیپ متخصص جراحی اقدام به جای‌گذاری یک دریچه می‌کند تا به‌وسیله آن از بروز رفلاکس و بازگشت اسید و مواد غذایی به مری جلوگیری کند؛ زیرا با استفاده از میوتومی هلر دریچه اسفنکتر برش داده شده است.

مزایای جراحی لاپاراسکوپی آشالازی

همان گونه که بیان شد علت دقیق این بیماری مشخص نیست در نتیجه درمان قطعی دارویی نیز برای آن وجود ندارد؛ به همین دلیل پزشک با استفاده از روش‌های کم تهاجمی و حتی در برخی از موارد تهاجمی، اقدام به رفع مشکل می‌کند.

در ادامه به برخی از مهم‌ترین مزایای جراحی لاپاراسکوپی آشالازی اشاره می‌کنیم:

  • احساس درد بسیار کمتری بیمار نسبت به جراحی باز
  • مقدار خون‌ریزی پایین نسبت به جراحی باز
  • نیاز به بخیه کمتر برای زخم‌ها ایجاد شده
  • نیاز به استراحت کمتر پس از انجام عمل لاپاراسکوپی
  • کاهش ریسک التهابات و عفونت‌های ریه
  • کاهش ریسک ابتلا به مشکلات تنفسی
  • کاهش احتمال ایجاد فتق شکم در حین عمل
  • دید بسیار خوب جراح و مشاهده جزئیات معده و مری به‌وسیله دوربین‌های قدرتمند

دکتر عبدالله زندی متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی‌های کم تهاجمی توانسته است مدرک معتبر بین‌المللی خود را از کشور انگلستان دریافت کند. بیمارانی که زیر نظر ایشان جراحی لاپاراسکوپی آشالازی انجام داده‌اند به‌سرعت و در مدت‌زمان کمی پس از عمل، به زندگی عادی خود بازگشته‌اند.

قیمت جراحی لاپاراسکوپی آشالازی

قیمت جراحی لاپاراسکوپی آشالازی در کلینیک‌ها و بیمارستان‌های مختلف، متفاوت است. بسته به شرایط بیمار، زمان انجام عمل، تجهیزات و ابزارهای به کار گرفته شده، تخصص پزشک، امکانات کلینیک و برخی دیگر از عوامل، هزینه‌های مختلفی از بیماران اخذ می‌شود. متأسفانه بسیاری از بیماران به پزشکانی مراجعه می‌کنند که تخصص کافی ندارند و تنها هدفشان پرداخت هزینه کمتر است؛ این موضوع می‌تواند خطرناک باشد. دکتر عبدالله زندی علی‌رغم داشتن تخصص کافی در امور جراحی لاپاراسکوپی آشالازی سعی کرده است با یک قیمت منصفانه این جراحی را انجام دهد.

عوارض جراحی لاپاراسکوپی آشالازی

همان گونه که می‌دانید تمامی روش‌های جراحی و درمانی ممکن است با خطرات و عوارضی همراه باشند که به طبع، این مورد دررابطه‌با جراحی لاپاراسکوپی آشالازی نیز صدق می‌کند. البته در صورت انجام این عمل نزد بهترین متخصص، این خطرات به حداقل می‌رسد.

در زیر به برخی از عوارض و خطرات احتمالی جراحی لاپاراسکوپی آشالازی اشاره می‌شود:

  • آریتمی قلبی و برخی مشکلات تنفسی به دلیل بی‌هوشی
  • ایجاد تب شدید
  • به‌وجودآمدن برخی عفونت‌ها در ریه
  • ایجاد مشکل برای برخی از اندام‌های داخل شکم
  • عفونت زخم‌ها
  • متورم‌شدن شکم

البته اصلاً لازم نیست بترسید؛ زیرا این عوارض به ندرت ایجاد می‌شوند و معمولاً جراحی لاپاراسکوپی آشالازی یک عمل سبک است و خطری جان بیمار را تهدید نمی‌کند. معمولاً پس از انجام لاپاراسکوپی، بیمار مرخص می‌شود. تنها در برخی از موارد خاص و به‌ندرت نیاز به بستری کردن بیمار بعد از انجام جراحی وجود دارد.

بااین‌حال اگر جراحی لاپاراسکوپی نزد متخصص و فلوشیپ جراحی انجام نشود برخی از خطرات زیر ممکن است ایجاد شوند که بسیار خطرناک هستند:

  • ایجاد آسیب در معده و مثانه
  • آسیب به برخی از شریان‌های اصلی
  • آسیب رسیدن به عروق و وریدها به دلیل ورود گاز دی‌اکسیدکربن به آن‌ها در حین عمل
  • آمبولی ریوی
سؤالات متداول

در ابتدا پزشک سعی در تشخیص بیماری دارد. در صورت عدم بهبودی با دارودرمانی و روش‌های غیرتهاجمی، بهترین روش جراحی لاپاراسکوپی آشالازی کم تهاجمی است.

در هفته‌های ابتدایی بهتر است بیشتر مایعات رقیق به‌صورت جرعه‌جرعه مصرف شود. باگذشت زمان باید مایعات را غلیظ‌تر کرد و پس از آن می‌توان از غذاهای نیمه جامد استفاده کرد. حتماً دقت داشته باشید همواره غذا را به‌خوبی بجوید و به‌اندازه بخورید. البته پزشک به‌صورت حضوری راهنمایی بهتری به شما خواهد کرد.

خیر درصورتی‌که در یک کلینیک تخصصی و زیر نظر یک متخصص مانند دکتر عبدالله زندی انجام شود هیچ‌گونه خطری متوجه بیمار نخواهد شد.

فرم رزرو نوبت