جراحی هرنی هیاتال
فتق هیاتال یک بیماری گوارشی است که در اثر جابجایی بخش بالایی معده از سوراخ دیافراگم به داخل حفره قفسه سینه ایجاد میشود. دیافراگم یک ماهیچه نازکی است که میتواند باعث جدایی حفره قفسه سینه از شکم شود و دهانه آن محل اتصال مری به معده است. افرادی که مبتلا به فتق هیاتال هستند، علائم خاصی را تجربه نمیکنند؛ همین موضوع باعث شده تا این بیماری با رفلاکس معده به مری اشتباه گرفته شود. با این حال در صورت تشخیص به موقع شاید نیازی به انجام عمل جراحی نباشد؛ ولی اگر افراد نیاز به انجام عمل جراحی داشته باشند، میتوان به صورت ایمن این جراحی را انجام داد. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد ریسک ابتلا به این بیماری و نحوه انجام جراحی برای درمان آن صحبت کنیم.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به فتق هیاتال هستند؟
فتق هیاتال میتواند در همه افراد، در سنین مختلف و هم در مرد و هم در زن ایجاد شود. البته در اکثر موارد این بیماری در سنین بالای 50 سال رخ میدهد. افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند و سیگار میکشند، احتمال بیشتری دارد که به این بیماری مبتلا شوند.
اصلیترین علت بروز فتق هیاتال، افزایش فشار در حفره شکمی است. در واقع در این حفره اندامهای مختلفی قرار دارند که اگر تحت فشار قرار گیرند، ممکن است بدن با مشکلات مختلفی مواجه شود. وارد کردن فشار به شکم در هنگام بلند کردن بارهای سنگین، سرفه کردن، انجام کارهای سخت و خسته کننده، استفراغ و… میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
چه زمانی جراحی فتق هیاتال لازم است؟
اکثر افرادی که با بیماری فتق هیاتال مواجه هستند، علائم خاصی را تجربه نمیکنند. به همین خاطر، معمولا درمان برای این بیماری نیاز نیست. افرادی که علائم خفیفتری مانند سوزش سر دل، رفلاکس اسید معده به مری و … دارند، میتوانند با مصرف یکسری داروها و بهبود سبک زندگی خودشان فتق هیاتال را درمان کنند. با این حال در برخی از شرایط که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، ممکن است جراحی فتق هیاتال به یک الزام تبدیل شود.
- علائم فتق هیاتال در فرد شدید هستند و کیفیت زندگی فرد را پایین آوردهاند.
- علائم این بیماری به روشهای درمانی دیگر پاسخ نمیدهند.
- علائم این بیماری در فرد شامل خونریزی، زخم، یا باریک شدن لوله غذا یا مری هستند که به عنوان تنگی مری شناخته میشود.
انواع روش های جراحی برای درمان فتق هیاتال
به طور کلی برای جراحی فتق هیاتال سه روش وجود دارد که برای انجام هر سه روش نیاز است که بیمار به طور کامل بیهوش شود.
یکی از بهترین روشهای جراحی درمان فتق هیاتال این روش است. در این روش میتوان با کمترین تهاجم، بیماری فتق هیاتال را درمان کرد. به طوری که جراح از ابزارهای لاپاراسکوپی برای درمان استفاده میکند. به همین خاطر ایجاد چند برش ساده روی بدن برای درمان فتق کافیست. این روش درد و خطر عفونت کمتری نسبت به سایر روشها دارد. معمولا افرادی که از این روش جراحی برای درمان فتق هیاتال استفاده میکنند، میتوانند دوره ریکاوری کوتاهتری داشته باشند.
جراحی باز
جراحی باز که برای درمان فتق هیاتال استفاده میشود، میتواند با ایجاد یک برش بزرگ در شکم انجام شود. پس از باز شدن شکم، جراح معده را به سمت بالا میکشد و بخش بالایی معده که به آن فوندوس میگویند را دور قیمت پایینی لوله غذا میپیچد. همین موضوع باعث میشود که یک اسفنکتر محکم در مری ایجاد شود که از نشت اسید معده به لوله غذا جلوگیری کند. در این روش بیمار نسبت به لاپاراسکوپی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار داد.
فوندوپلیکاسیون اندولومینال یکی دیگر از روشهای جراحی کم تهاجمی برای درمان فتق هیاتال است. در این روش نیازی به ایجاد هیچ برشی روی پوست و بدن نیست. بلکه میتوان با کمک آندوسکوپ لولهای را با نور و دوربین به داخل گلو هدایت کرد. سپس، جراح با تخصص و تجربه خودش، مری و معده را در جای خود محکم میکند تا احتمال بروز رفلاکس و علائم بیماری فتق هیاتال کاهش پیدا کند. این روش درمانی اگرچه بدون عوارض است و تهاجم کمتری را به دنبال دارد، اما قابل اعتماد نیست؛ چرا که برخی از بیماران پس از انجام آن، عود علائم را تجربه کردهاند.
زمان بهبودی پس از جراحی چقدر است؟
بسته به اینکه افراد از چه روشی برای درمان فتق هیاتال استفاده میکنند، طول درمان متفاوتی دارند. معمولا در جراحی لاپاراسکوپی، هم عوارض جراحی کمتر است، هم میتوان در بازه زمانی کوتاهی بدن را ریکاوری کرد و به کارهای روزمره بازگشت. ممکن است بیماران پس از انجام این جراحی بهمدت چند روز در هنگام خوردن غذا و بلع مشکل داشته باشند که البته قابل حل بوده و جای نگرانی وجود ندارد.
مراقبت های پس از جراحی فتق هیاتال
بسته به اینکه نوع جراحی انجام شده برای درمان فتق هیاتال در شما چه بوده است، مراقبتهای پس از جراحی نیز با هم متفاوت هستند. البته معمولا توصیه میشود که افراد از روشهای زیر برای بهبود سلامت جسمی و پیشگیری از تشدید علائم خودشان کمک بگیرند.
- محل زخم عمل باید هر روز با آب و صابون تمیز شود.
- به جای حمام طولانی مدت، باید دوش گرفته شود.
- استفاده از جکوزی و استخر تا چند روز ممنوع است.
- قدم زدن در طول روز به آرامی و بدون اینکه فشار زیادی به بدن وارد شود، میتواند از تشکیل لخته خون جلوگیری کند.
- حتما داروها و تمرینات تنفسی که برای درمان سرفه و عوارض بعد از عمل به شما داده شدهاند، باید به صورت منظم مصرف گردند و انجام شوند.
عوارض و خطرات جراحی فتق هیاتال
هر نوع جراحی تهاجمی که برای بدن انجام میشود، میتواند عوارضی را به همراه داشته باشد. البته انجام این روشهای جراحی و درمانی نزد پزشکان متخصص و باتجربه میتواند از عوارض آنها بکاهد؛ اما باز هم بروز عوارض و خطرات احتمالی غیرقابل اجتناب است. عمل جراحی فتق هیاتال نیز مانند دیگر عملهای تهاجمی، میتواند با خطر عفونت، خونریزی و آسیب به اندامهای داخلی همراه باشد. البته در شرایطی که از روش لاپاراسکوپی برای انجام این عمل استفاده شود، عوارض و خطرات جراحی کاهش پیدا میکند.
عوارض موقتی که ممکن است پس از جراحی فتق هیاتال تجربه کنید، شامل موارد زیر هستند. اگر به غیر از این علائم شاهد تب، تغییر رنگ زخم، ترشحهای غیر طبیعی زخم و … بودید، حتما با پزشک مشورت کنید.
- نفخ شکم
- اسهال
- مشکل در آروغ زدن یا استفراغ
- مشکل در بلع
- حالت تهوع
- عود رفلاکس معده
بهترین جراح هرنی هیاتال در تهران
در جراحی و درمان هرنی هیاتال، نقش جراح بسیار مهم است. اگر جراح در این زمینه تخصص و تجربه کافی نداشته باشد، بیمار با عوارض زیادی مواجه خواهد شد.دکتر عبدالله زندی از جراحان بسیار حرفهای در کشور است که شاید اغراق نباشد اگر بگوییم که ایشان، یکی از بهترینها هستند. کارنامه کاری او، حاصل 24 سال جراحی دستگاه گوارش است که موارد موفقیت آمیز آن بسیار زیاد است.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد فتق هیاتال، علائم و ریسک فاکتورهای ابتلا به این بیماری صحبت کردیم. در حال حاضر بهترین روش درمانی برای افرادی که از علائم این بیماری رنج میبرند، جراحی است که با روشهای مختلفی قابل انجام است. جراحی میتواند توسط پزشکان مختلف بدون عوارض نگرانکنندهای انجام شود.